Savremena žena

Direktno.rs

19. 09. 2021. 13:16 0

Bole vas leđa? To može biti simptom ovih bolesti

Probleme s bubrezima, bešikom i sa žuči lako je zameniti s bolovima u leđima. Organi šalju signale po telu, a najčešće se manifesuju u leđima zato što tamo ima puno nervnih završetaka pa se bol najjače osjeća baš u tom dijelu tijela. Na taj način se pravi uzrok bola 'maskira'.

Bubrežni kamenci

Stalni bol u jednom delu leđa, ako se pojavljuje uz bol u stomaku ili preponama, bol kod mokrenja ili krv u urinu, može biti znak bubrežnih kamenaca. Kamenci nastaju zbog nakupljanja kalcijuma i fosfora, a najčešće su posledica konzumiranja premalo vode i prevelikog unosa proteina. Takođe, veliku ulogu igra i genetika pa su im neki ljudi podložniji nego drugi.

Bubrežni kamenci češći su kod muškaraca nego kod žena i najčešće izađu prirodnim putem, ali one veće treba razbiti laserom.

Upala bubrega

Ako se uz bol u leđima javlja i povišena telesna temperatura, takvo stanje može ukazivati na upalu bubrega. Taj bol se najčešće javlja u donjem delu leđa, iznad karlice i može se proširiti na prepone

Upala gušterače

Upalu gušterače osim bola u donjem delu stomaka, povraćanja i mučnine prati bol u leđima. Taj bol može biti iznenadan i širiti se od stomaka prema leđima, a najčešće je posledica akutne ili hronične upale. Do upale dolazi zbog preteranog uživanja u alkoholu ili zbog zastoja žuči. Najčešće pogađa starije ljude i one u srednjim godinama.

Žučni kamenci

Iako možda ne biste pomislili da vam nije u redu žuč, bol u leđima zajedno s bolovima u trbuhu i rukama, mučninom i uz bol prilikom disanja simptom je žučnih kamenaca ili upale žuči. Žučni kamenci nastaju kad se u jetri stvara više holesterola ili ga telo sporije obrađuje što remeti odnos žučne kiseline i žuči. Tome doprinose i upalni procesi i infekcije žuči, zastoj žuči i promjene pH-a.

Najviše problema sa ovom bolešću imaju gojazne žene iznad 40. godine života, a veliku ulogu igra i genetika.

Infekcija mokraćnog sistema

Infekciju mokraćnih puteva najčešće prouzrokuje bakterija, a može biti i posledica iritacije od dijafragme, tampona ili preuske odjeće. Manifestuje se kao bol kod mokrenja, bol u donjem delu leđa i u stomaku. Najčešće pogađa žene, a leči se antibioticima, a ako se ne izleči može prouzrokovati upalu bubrega.

Ginekološki problemi

I kod ginekloških problema javlja se bol u leđima. Stručnjaci kažu da oko 25 odsto žena ima retroverziju materice (okrenutu maternicu), što nije bolest nego stanje u kojem je telo materice ‘nagnuto’ dolje i pozadi, prema debelom crevu. Žene koje imaju ovaj problem menstrualne grčeve osećaju u donjem delu leđa umesto u abdomenu. U ređem slučaju, fibromi mogu takođe prouzrokovati bol ako pritiskaju mišiće i nerve donjeg dela leđa. I endometrioza, takođe može biti izvor bola u leđima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati