Savremena žena

Direktno.rs

13. 09. 2021. 12:53 2

Četiri faze prehlade i kad je najzaraznija: Olakšajte sebi

Prehladu uzrokuje preko 200 vrsta različitih virusa i ne leči se antibioticima jer virusi na njih ne reaguju. Ipak, dobro je što pre prepoznati simptome i imati na umu kad je najveća zaraznost.

Obično počinje s grebanjem u grlu i curenjem nosa. Onda dolazi do zapušenosti nosa i slabijeg kašlja. Temperatura je lagano povišena prvih dana kod odraslih, dok je kod dece češća, a dr Terel Smit je za Mindbodygreen detaljnije opisao četiri faze prehlade.

Infekcija/izloženost

„Prva faza prehlade je infekcija ili početna izloženost virusu koji uzrokuje prehladu. U ovoj fazi se dolazi u kontakt s patogenom i on ima priliku da izazove prehladu, ali još nema simptoma. U ovoj je fazi moguće biti zarazan, ali oboleli su najzarazniji tek posle pojave prvih simptoma“, objasnio je dr Smit i dodao da ljudi u ovoj fazi obično i ne znaju da će se razboleti.

Inkubacija

Inkubacija traje između jednog i tri dana. To je period koji prođe od trenutka zaraze do početka razvoja prvih simptoma.

Pojava simptoma

Nakon razdoblja inkubacije dolazi do pojave prvih simptoma, koji u proseku traju sedam do 10 dana, ali pojedinci kašlju i do dve nedelje. Ova faza se može podeliti na rane simptome i vrhunac simptoma.

Fazu ranih simptoma karakteriše blaži osećaj nelagode, poput grebanja u grlu, umora i curenja iz nosa.

„U ovoj fazi je teško reći imate li prehladu ili alergiju. Osim toga, ova faza se ne razlikuje od drugih vrsta infekcija. Često sam čuo ljude kako spominju ovakve simptome i komentarišu: „Ne brinite, nisam zarazan“, ali to nije tako. Čim su se pojavili simptomi, osoba je zarazna“, objašnjava dr Smit.

Nakon pojave prvih simptoma dolazi do vrhunca.

„To obično počinje nekoliko dana od početka ranih simptoma, ali kod nekih pacijenata je znala proći i nedelja, pa čak i dve. Tokom ove faze simptomi napreduju do potpune prehlade, koja može uključivati ​​zapušen nos, kijanje, curenje iz nosa, upalu grla, kašalj i bolove u telu. Ova faza traje dva do tri dana i tada je bolesnik najzarazniji“, pojašnjava lekar.

Oporavak

Poslednja faza je oporavak, kad oboleli počinju da osećaju olakšanje.

„Ova faza uglavnom počinje sedam do 10 dana nakon početka simptomatske faze, ali viđao sam pacijente kojima je bilo potrebno do mesec dana, zavisno od osobe i njenih navika, kao i samog virusa koji je uzrokovao prehladu“, navodi dr Smit.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati