Savremena žena

Direktno.rs

24. 07. 2021. 17:36 0

Proverite sami rad štitne žlezde: Treba vam samo toplomer

Američki endrokrinolog Broda Barnes je pre 50 godina otkrio da je temperatura našeg tela vrlo dobar indikator aktivnosti štitne žlezde. Vodeći se tim otkrićem, osmislio je test koji se radi odmah nakon buđenja i za koji će vam biti potreban samo toplomer.

Jednostavan kućni test se vrlo često koristi širom sveta, ali je važno napomenuti da, ukoliko vaši rezultati ne budu zadovoljavajući, obavezno posetite lekara i zatražite dalja uputstva. Osim toga, ovaj test ne treba raditi ukoliko ste bolesni ili prehlađeni. Žene ne bi trebalo da ga rade za vreme trajanja menstruacije.

Kako obaviti test?

Pre spavanja dobro istresite toplomer kako bi temperatura spala ispod 35 stepeni. Naredno jutro odmah nakon buđenja izmerite temperaturu tako što ćete toplomer staviti ispod pazuha i držati ga deset minuta.

Rezultat zatim zapišite na papir i ponovite tri dana zaredom. Normalna temperatura trebalo bi da iznosi između 36.5 i 36.8 stepeni - odnosno, ovakva temperatura ukazuje da vaša štitna žlezda radi normalno.

S druge strane, ako je temperatura niža od 36.5 stepeni, vaša štitnjača radi sporije, odnosno u smanjenom kapacitetu. Ovo je vidljivo i po simptomima: manjku energije, depresiji, umoru, infekcijama, glavoboljama, manjku koncentracije, opadanju kose...

Ako je temperatura viša od 36.8, vaša štitna žlezda radi ubrzano ili imate infekciju u organizmu.

Za zaštitu i pravilan rad štitne žlezde konzumirajte hranu koja sadrži: Vitamin A i B, kortizol, magnezijum, selen...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati