Zdravlje

[ Izvor: Mediji ]

03. 10. 2023. 13:30 0

Da li su rak štitne žlezde i gojaznost povezani?

Prekomerna težina ili gojaznost je uzrok dva od pet karcinoma štitne žlezde kod muškaraca i jedan od 10 karcinoma štitne žlezde kod žena.

Znamo da gojaznost može biti osnovni uzrok brojnih zdravstvenih problema.

Takođe, gojaznost povećava rizik od dobijanja raka štitne žlezde, zbog čega je od vitalnog značaja razumeti vezu između težine i štitne žlezde, piše Femina.

Prema analizi, što je veći indeks telesne mase (BMI) u odraslom dobu, veći je rizik od dobijanja raka štitne žlezde i smrti od njega.

Međutim, kako kaže dr Altamaš Šaikh, konsultant endokrinolog, dijabetolog i specijalista za metabolizam, ako je povećanje telesne težine glavni razlog zbog kojeg je štitna žlezda usporena, onda u takvim slučajevima gubitak težine može biti ciljani kao prvi tretman, a ne lečenje same štitaste žlezde.

Dobra vest je da se rak štitne žlezde lako leči.

- Većina karcinoma štitne žlezde je benigna, može se otkriti rutinskom istragom ili kada se testovi rade iz drugog razloga osim problema sa štitnom žlezdom. Obično ne postoje specifični uzroci, ali postoji nekoliko faktora rizika koji mogu predisponirati na rak štitne žlezde - kaže dr Šaikh.

Navode se faktori rizika za rak štitne žlezde:

Simptomi i znaci raka štitne žlezde

Kako rak štitaste žlezde raste, može izazvati kvržicu (čvor) koja se može osetiti kroz kožu na vratu, promene u glasu (povećanu promuklost), poteškoće pri gutanju, bol u vratu i grlu, otečene limfne čvorove na vratu ili kašalj koji traje i nije uzrokovan prehladom.

Prevencija raka štitne žlezde

- Ljudi sa porodičnom mutacijom gena koja povećava rizik od medularnog karcinoma štitne žlezde mogu razmotriti operaciju štitne žlezde kako bi sprečili rak (profilaktička tiroidektomija). Za ljude u blizini nuklearnih elektrana, prevencija može značiti uzimanje lekova koji blokiraju efekte zračenja na štitnu žlezdu - savetuje dr Šaikh.

Štaviše, pošto su različiti faktori rizika povezani sa rakom štitne žlezde i funkcijom štitne žlezde, korisno je držati telesnu težinu i BMI pod kontrolom kako bi se izbegli ovi zdravstveni problemi.

Druga istraživanja kažu da je rak u porastu i kod muškaraca

Međunarodna agencija za istraživanje raka zaključila je da je telesna masnoća uzročni faktor rizika od raka štitaste žlezde. Ali, dr Marit Laksonen kaže da je ovo prvi put da je studija procenila opterećenje karcinoma štitaste žlezde koje se može pripisati trenutnim nivoima prekomerne težine i gojaznosti i uporedila ovo opterećenje prema polu, piše Newsroom.

Rak štitne žlezde je jedan od retkih karcinoma koji je 2-3 puta češći kod žena nego kod muškaraca, ali dr Laksonen kaže da je studija otkrila da je budući teret karcinoma štitaste žlezde koji se može pripisati prekomernoj težini/gojaznosti veći kod muškaraca u poređenju sa ženama. Prekomerna težina ili gojaznost je uzrok dva od pet karcinoma štitne žlezde kod muškaraca i jedan od 10 karcinoma štitne žlezde kod žena.

- Još uvek nije dobro shvaćeno šta uzrokuje polnu razliku u riziku od raka štitaste žlezde povezanog sa prekomernom težinom/gojaznošću - kaže dr Laksonen.

- Ali naši nalazi dodaju dokaze o hitnoj potrebi da se zaustavi i preokrene trenutni globalni trend povećanja telesne težine, posebno gojaznosti i posebno kod muškaraca.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati