Savremena žena

Direktno.rs

24. 07. 2021. 09:07 0

Stalno želite slatko, slano ili kafu? Evo šta vam organizam poručuje

Koliko vam se puta desilo da vas odjednom obuzme ogromna želja za slatkišima? Na isti način dešava se da ljudi osete veliku želju za još jednom šoljicom kafe ili kad ne mogu da pojedu jelo ako ga prethodno dodatno ne posole. Mnoge studije iz oblasti holističke medicine pokazuju da je žudnja za određenim namirnicama jasan znak da naše telo pokušava da nam poruči da nam je potrebno više hranljivih materija.

Na šta organizam pokušava da vas upozori kada osećate čestu potrebu za nečim slatkim, preslanom hranom ili kafom?

Slatkiši

Istraživanja pokazuju da je želja za slatkišima znak nedostatka magnezijuma. Žene koje unose dovoljnu dnevnu količinu ovog minerala u znatno manjoj meri osećaju PMS simptome od onih kod kojih postoji njegov deficit. Nedovoljna količina magnezijuma u organizmu može povećati određene simptome tokom mesečnog ciklusa, kao što su razdražljivost, zadržavanje tečnosti ili glavobolje.

Rešenje: Povećajte unos hrane bogate ovim mineralom, poput spanaća, mahunarki, orašastih prodova ili semenki. Potrudite se da svaki vaš obrok sadrži neke od pomenutih namirnica i želja za slatkišima će se postepeno umanjiti.


Slana hrana

Ako volite da dodatno posolite svaki obrok, vaš organizam je konstantno dehidriran što može uzrokovati mnoge probleme. Neke studije pokazuju da je potreba za preslanom hranom povezana s nedostatkom kalcijuma, pa tako mnoge osobe koje su na dijetama u kojima ima jako malo namirnica bogatih ovim mineralom, imaju želju za slanom hranom.

Rešenje: Uvedite u svoju ishranu namirnice kao što su kefir, jogurt, tofu sir, bademi, susam ili sardine.

Kofein

Žudnja za kofeinom malo je drugačija jer može biti stvar navike. Ako vam je posao koji radite postao besmislen ili ste primorani da konstantno obavljate druge aktivnosti koje smatrate nepotrebnim, mogli biste da osećate konstantnu želju za kafom. Isto važi i za razočaranje ili takozvani "brnaut" - sagorevanje na poslu.

Rešenje: Za početak je dobro znati da kofein jeste stimulans, ali vam on ne daje potrebu energiju. Nema ničeg lošeg u tome ako dnevno popijete jednu ili dve šoljice kafe, međutim, ako je vaša potreba mnogo veća, razmislite o tome koje emocije pokušavate da potisnete.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Neuspešan skok

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati