Savremena žena

Direktno.rs

23. 07. 2021. 09:28 0

Zašto su orasi tako dobri za zdravlje mozga?

Kad bi među namirnicama koje poboljšavaju rad mozga morao da izabere jednu, bračni par neurologa dr Din i Ajši Šerzai izabrali bi plodove bogate nezasićenim masnim kisjelinama, mineralima i vitaminima - orahe.

- Orasi su za sada naviše proučavani orašasti plodovi i sigurno znamo da su neverovatan izvor polinezasićenih masti, jako važnih za rad miliona manjih arterija koje različite dijelove našeg mozga snabdijevaju kiseonikom i hranom - objasnili su oni.

Jedna nedavno rađena studija je pokazala da polinezasićene masti (posebno omega-3) mogu umanjiti stres, a druga kaže da ishrana bogata omega-3 masnim kisjelinama može pomoći i u podsticanju zdrave emocionalne ravnoteže i pozitivnog raspoloženja.

Takođe, onima koji pate od migrene ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama može smanjiti i učestalost i jačinu glavobolja.

- Neke studije su pokazale da ljudi koji redovno jedu orahe imaju zdraviji mozak koji puno ređe oboleva od bilo kojeg oblika demencije - objasnio je Din Ajši za "Mind Body Green".

On dodaje da orasi sadrže i mnoge hranjive materije i minerale koji su potrebni mozgu poput vlakana, selena, magnezijuma i kalijuma.

- Lako ih je i uvrstiti u razne recepte: bilo da spremate povrće, poslastice ili samo lagani međuobrok - kaže Ajši. Kao najbolji međuobrok za zdrav mozak bračni par preporučuje - šaku oraha.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati