Savremena žena

01. 07. 2021. 13:06 0

Pojavljuju vam se modrice? Ovo su mogući razlozi

Modrica je odraz manje povrede krvnih sudova ispod površine kože, a ako se dogodi oštećenje mogu se iz njih izliti manje količine krvi što za rezultat daje dobro poznate ljubičasto – zeleno - crne modrice. Zašto su neki ljudi podložni nastanku modrica po rukama, nogama i ostatku tela?

Žena ste

"Nije fer, ali je istina: Žene puno lakše "zarade" modrice od muškaraca. Muškarci imaju deblju kožu i više kolagena, što deluje kao bolja zaštita krvnih sudova od povreda.

Starite

Starenjem se koža stanjuje, a krvni sudovi porstaju porozniji, što može prouzrokovati modrice koje nismo očekivali. Kako se koža stanjuje tako se gube kolagen i masnoće koje su štitile krvne sudove. Oni gube i elastičnost pa se lakše oštećuju.

Koristite lekove za razređivanje krvi

Ovi lekovi se koriste za lečenje aritmije i krvnih ugrušaka, i to je jednostavno objašnjenje za neobjašnjive masnice". Uzrok mogu biti i drugi lekovi koji imaju isti efekt, poput aspirina ili ibuprofena.

Uzimate antidepresive

Neke od studija su dokazale da lekovi koji se koriste u svrhu lečenja depresije i sličnih poremećaja mogu uticati na proces zgrušavanja krvi.

Manjak vitamina

Manjak vitamina C i K mogu prouzrokovati neočekivanu pojavu modrica, ali ako živite na području gde se jedu kvalitetne, organski gajene namirnice, niste u ovoj grupi ljudi.

Proverite sa lekarom

Dok je većina modrica kratkotrajna pojava, ponekad može otkrivati ozbiljnije zdravstveno stanje, poput krvnih ugrušaka, bolesti jetre ili manjka eritrocita. Ako primetite modrice koje su se pojavile ni od kuda i treba im puno vremena da nestanu, konsultujte se sa lekarom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati