Upala prostate: Ozbiljan neprijatelj muškaraca | Zdravlje | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Zdravlje

03. 05. 2021. 12:05 0

Upala prostate: Ozbiljan neprijatelj muškaraca

Kod približno 25 odsto muškaraca koji dolaze kod urologa zbog tegoba s urogenitalnim sistemom dijagnostikuje se prostatitis. Zato bolesnici s upalama prostate čine značajan problem, naročito kada se zna da se kod dela njih koji nisu pravilno lečeni od akutne upale može razviti hronični oblik upale prostate. Tada je lečenje dugotrajnije i mukotrpnije.

Akutni bakterijski prostatitis

Bakterijski prostatitis najčešće je udružen s infekcijom mokraćnih puteva. U sekretu prostate uvek su prisutne bakterije, a takođe i upalne ćelije. Mikroorganizmi odgovorni za bakterijski prostatitis uglavnom su isti oni koji su odgovorni i za upalu mokraćnih puteva.

Simptomi

Muškarac dobija visoku temperaturu, oseća groznicu, bolove u leđima, ima nagon na učestalo i neodložno mokrenje i oseća se iscrpljenim. Ponekad mu se uz bolove u karlici javljaju i bolovi u zglobovima i mišićima. Kod nekih bolesnika se može javiti i otežano mokrenje, kao posljedica natečene prostate. Neki, pak, uopšte ne mogu da mokre i pate od tzv. retencije (zadržavanja) mokraće.

Dijagnoza

Urolog će rektalnim pregledom napipati povećanu, bolnu, natečenu prostatu. Pri pregledu kroz debelo crevo može se pojaviti i iscedak kroz mokraćnu cev, koji sadrži upalne ćelije.

Lečenje

Bolesnici s akutnom bakterijskom upalom prostate dobro reaguju na antibiotike. Deo bolesnika, kod kojih se razvio akutni zastoj mokraće i zahtejevaju stalnu antibiotsku terapiju, mora se lečiti u bolnici. Uz antibiotike oboleli mora piti dovoljno tečnosti, uzimati lekove protiv bolova i povišene temperature, kao i one za regulaciju stolice. Nakon što mu spadne temperatura i kada mu se opšte stanje popravi, da bi se sprečio hronični bakterijski prostatitis, pacijent treba i dalje, tokom mesec dana, uzima antibiotike.

Hronični bakterijski prostatitis

Hronični bakterijski prostatitis takođe je upala prostate izazvana bakterijama. Može se razviti kao posledica akutne upale prostate ili upale mokraćnih puteva.

Simptomi

Većina muškaraca s hroničnom upalom prostate ima šaroliku kliničku sliku, koja se pokazuje kao bolno, učestalo mokrenje i pečenje pri mokrenju. Javlja se i takozvana urgencija - kada bolesnik oseti potrebu, mora odmah mokriti. Bol različite jačine javlja se u različitim predelima karlice i genitalija. Povišena temperatura nije uobičajena. Kod nekih bolesnika s hroničnom upalom prostate u prostatičnom tkivu mogu se razviti i prostatični kamenci ili prostatoliti.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda i nalaza bakterija u prostatičnom sekretu. Lečenje

Lečenje se sastoji u dugotrajnom uzimanju lekova ili takozvanoj "long term" terapiji i obično traje četiri do 16 sedmica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Novi igrač

Zoran Živković [10.05.2021.]


Video dana

Kad povedeš babu na gliser

Anketa

Koje drvo najviše volite?

Rezultati