Savremena žena

Direktno.rs

20. 04. 2021. 13:30 0

Dan bez treninga nije lenjost: Obavezan je!

Ako mislite da će vas dan odmora izbaciti sa pravog puta varate se jer umu i telu treba malo vremena za oporavak.

Za sve one koji intenzivnije vežbaju, važno je znati da telu treba i odmor, pogotovo nakon intenzivnih treninga. To ne znači da ste lenji već da je mišićima potreban oporavak.

Odnos sa vežbanjem kod većine ljudi varira, od dana do dana. Nekada ćete biti puni energije i možda ćete da vežbate svaki dan. S druge strane, postoje dani kada jednostavno nemate energije ni motivacije za vežbanje. Ako mislite da će vas dan odmora izbaciti sa pravog puta varate se jer umu i telu treba malo vremena za oporavak.

To ne znači da celi taj dan ležite u krevetu ili na kauču gledajući serije i filmove već da umesto intenzivnog treninga pokušate da odradite neke malo lakše aktivnosti poput hodanja, istezanja ili kratkog joga treninga.

Dani aktivnog odmora presudni su za postizanje vaših kondicijskih ciljeva i za celokupno zdravlje, a evo i zašto:

1. Pomažu vam da ojačate

Bez obzira na to da li dižete tegove, trčite ili vežbate pilates, nakon svakog intenzivnog treninga mišići bi mogli da vas bole. Zato, dan odmora omogućava vašem telu da se napuni energijom i popravi oštećena tkiva. Mišići postaju jači, što vremenom omogućava da sa manje napora radite isti trening.

2. Smanjujete mogućnost povreda

Telo podnosi dosta fizičkog stresa kada ga previše opterećujemo, što može rezultirati povredama. Da biste ostali snažni i zdravi, u vašem interesu je da barem jedan dan nedeljno odmarate.

3. Odmor je dobar za mentalno zdravlje i motivaciju

Sa psihološkog stanovišta dan odmora može vam napuniti baterije, sprečiti izgaranje i pojačati motivaciju za vežbanje. Vežbanje može povećati nivo endorfina i energije, ali kada ne dopuštamo telu da se odmori, taj nivo mogao bi da opadne.

Ako vežbanje postaje teret, to je siguran znak da se ne odmarate dovoljno.

4. Bolje ćete spavati

Ako preterano vežbate može se dogoditi da ne možete da zaspite ili da se često budite u toku noći. Možda se osećate potpuno umorno, a opet se borite da zaspite ili se budite nekoliko puta tokom noći. To je zato što vežbanje povećava proizvodnju kortizola, a ako ne dopustite telu da se odmori, hormoni stresa bi mogli da se povećaju. Dan do dva odmora mogu pomoći da se san uravnoteži.

Ako se osećate umorno, oseaćte bol ili vam je teško da se penjete stepenicama jer vas bole mišići, vreme je za predah. Čak i ako nemate ovakve bolove preporučuje se jedan ili dva dana u nedelji za aktivan odmor. Samo slušajte svoje telo, ono najbolje zna.

Dani odmora nisu odraz lenjosti, oni su nužan deo u vašem rasporedu treninga i pomoći će vam da ispunite svoje ciljeve na sigurniji, zdraviji i održiviji način, piše Mind Body Green.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati