Savremena žena

Direktno.rs

03. 04. 2021. 11:53 1

Dok radite od kuće, stalno jedete? Rešenje za lošu naviku

Dok rade iz kancelarije ograničeni ste u pogledu hrane - to jest, većina će poneti gotovu hranu od kuće ili će otići u prodavnicu. Ali kada je rad od kuće u pitanju, nema potrebe da se odlazi u prodavnicu jer se u kuhinji već "krije" velika zaliha hrane.

Ponekad imate toliko posla i obaveza da nemate vremena da odete na pauzu za ručak, pa onda za radnim stolom pojedete nešto, dok radite. Iako je ovo kod nas česta pojava, u Francuskoj je zakonom zabranjeno! Poenta zakona je podstaći radnike da predahnu od posla i da im pauza za ručak bude jedino vreme za hranu.

Prema raznim studijama, ova pauza je potrebna kako bi ljudi kasnije bili produktivniji i bolje se koncentrisali na posao. Trenutno je zbog koronavirusa francusko Ministarstvo rada zaustavilo zakon. Pa bi svi trebalo da slede njihov primer, pokazale su razne naučne studije koje kažu da udaljavanje od računara i mir tokom pauze za ručak imaju vrlo pozitivan efekat na pojedinca - čak i sada kada radite od kuće, prenosi "HuffPost".

- Gde god da radite - za stolom, na kauču, u krevetu - to mesto je trenutno vaš poslovni prostor i ne biste smeli tamo da jedete, jer ova radnja postaje nesvesna navika - kaže psiholog Sem Von Reiče.- Kada nesvesno jedemo, ne razmišljamo puno o drugim stvarima, pa ne primećujemo ni znak sitosti. Jedemo brže i više - kaže Leane Redman, psiholog.

Dok rade iz kancelarije ograničeni ste u pogledu hrane - to jest, većina će poneti gotovu hranu od kuće ili će otići u prodavnicu. Ali kada je rad od kuće u pitanju, nema potrebe da se odlazi u prodavnicu jer se u kuhinji već "krije" velika zaliha hrane. Osim toga, grickaće nešto i usput iz, vrlo verovatno, dosade.

Bruk Šeler, klinički nutricionista, kaže da bismo trebali odvojiti 30 do 60 minuta dnevno za pauzu kako bismo smanjili stres i prejedanje.

- Ako napravite pauzu da napunite baterije i date mozgu priliku da se ponovo pokrene, to će vam omogućiti da budete produktivniji, fokusiraniji i kreativniji.

Bez obzira da li radite od kuće ili iz kancelarije, psiholozi vam savetuju da ručate na svežem vazduhu - što je sada izvodljivo jer je stiglo proleće i topli dani.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati