Dok radite od kuće, stalno jedete? Rešenje za lošu naviku | Zdravlje | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Zdravlje

Direktno.rs

03. 04. 2021. 11:53 1

Dok radite od kuće, stalno jedete? Rešenje za lošu naviku

Dok rade iz kancelarije ograničeni ste u pogledu hrane - to jest, većina će poneti gotovu hranu od kuće ili će otići u prodavnicu. Ali kada je rad od kuće u pitanju, nema potrebe da se odlazi u prodavnicu jer se u kuhinji već "krije" velika zaliha hrane.

Ponekad imate toliko posla i obaveza da nemate vremena da odete na pauzu za ručak, pa onda za radnim stolom pojedete nešto, dok radite. Iako je ovo kod nas česta pojava, u Francuskoj je zakonom zabranjeno! Poenta zakona je podstaći radnike da predahnu od posla i da im pauza za ručak bude jedino vreme za hranu.

Prema raznim studijama, ova pauza je potrebna kako bi ljudi kasnije bili produktivniji i bolje se koncentrisali na posao. Trenutno je zbog koronavirusa francusko Ministarstvo rada zaustavilo zakon. Pa bi svi trebalo da slede njihov primer, pokazale su razne naučne studije koje kažu da udaljavanje od računara i mir tokom pauze za ručak imaju vrlo pozitivan efekat na pojedinca - čak i sada kada radite od kuće, prenosi "HuffPost".

- Gde god da radite - za stolom, na kauču, u krevetu - to mesto je trenutno vaš poslovni prostor i ne biste smeli tamo da jedete, jer ova radnja postaje nesvesna navika - kaže psiholog Sem Von Reiče.- Kada nesvesno jedemo, ne razmišljamo puno o drugim stvarima, pa ne primećujemo ni znak sitosti. Jedemo brže i više - kaže Leane Redman, psiholog.

Dok rade iz kancelarije ograničeni ste u pogledu hrane - to jest, većina će poneti gotovu hranu od kuće ili će otići u prodavnicu. Ali kada je rad od kuće u pitanju, nema potrebe da se odlazi u prodavnicu jer se u kuhinji već "krije" velika zaliha hrane. Osim toga, grickaće nešto i usput iz, vrlo verovatno, dosade.

Bruk Šeler, klinički nutricionista, kaže da bismo trebali odvojiti 30 do 60 minuta dnevno za pauzu kako bismo smanjili stres i prejedanje.

- Ako napravite pauzu da napunite baterije i date mozgu priliku da se ponovo pokrene, to će vam omogućiti da budete produktivniji, fokusiraniji i kreativniji.

Bez obzira da li radite od kuće ili iz kancelarije, psiholozi vam savetuju da ručate na svežem vazduhu - što je sada izvodljivo jer je stiglo proleće i topli dani.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Bon voyage

Zoran Živković [14.05.2021.]


Video dana

Pametan čovek

Anketa

Koje drvo najviše volite?

Rezultati