Savremena žena

Direktno.rs

24. 02. 2021. 10:12 0

Koliko minimalno minuta je neophodno hodati svaki dan?

Zima i pandemija mnogim ljudima su donele, pored ostalog, manje kretanja. Često se može čuti da je važno svakodnevno vežbanje, bilo da je to trening kod kuće ili trčanje u prirodi. Međutim, i hodanje vam može pomoći da svakodnevno vežbate.

Vežbanje može smanjiti hronične bolesti i poboljšati zdravlje. Održavanje dosledne aktivnosti može smanjiti krvni pritisak, ali samo otprilike 53 odsto odraslih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama svake nedelje vežba preporučenih 150 minuta.

Dobra vest je da nije važno kako ćete doći do tih minuta, to znači da se može vežbati više puta po manje minuta, umesto odjednom. Tu do izražaja dolazi hodanje.

Koliko je koraka dovoljno?

Studije pokazuju da je broj koraka dnevno povezan s nižom stopom smrtnosti. Dovoljan broj koraka za zdravu odraslu osobu je 10.000. Nauka koja stoji iza te čarobne brojke jednostavna je: 10.000 koraka je raspon za koji se tvrdi da pomaže u smanjenju rizika od određenih zdravstvenih stanja, poput visokog krvnog pritiska i bolesti srca.

Međutim, 10.000 koraka dnevno je puno, pogotovo za one koji ceo dan sede za stolom. Umesto da ciljate na čarobni broj, gledajte da hodate određen vremenski interval dnevno. To je takođe delotvorno, a ne stvara vam pritisak da morate da ispunite određenu količinu koraka.

Koliko minuta treba hodati svaki dan?

Trebalo bi da ciljate između 30 do 45 minuta. Ne morate to da radite odjednom, ako vam više odgovara hodajte više puta po pet ili 10 minuta. Imajte na umu da ćete imati puno koristi od šetnje sporijim tempom sve dok se toga budete pridržavali.

Postavite realne ciljeve

Počnite tamo gde jeste i usredsredite se na krajnji cilja. Postavljanje malih ciljeva od 15 minuta svakog dana, uključujući i nekoliko kratkih šetnji dnevno i dalje je delotvorno za poboljšanje vašeg zdravlja.

Ukratko, važno je pokrenuti se svaki dan. To je imperativ za zdravlje mišića, održavanje dobre težine, a može čak poboljšati i vaše mentalno zdravlje. Hodanje može biti izuzetno delotvoran oblik vežbanja.

Bez obzira pomaže li vam da smršate, smanjite krvni pritisak ili vas samo pokreće, nije loš cilj hodati svaki dan, piše "The Ladders".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati