Savremena žena

Direktno.rs

22. 02. 2021. 14:28 0

Strahujete od vage? Sklonite je, nije pouzdana!

Merenje mišićne mase i procena stanja tela s obzirom na odeću pouzdanije su metode provere stanja težine nego otkrivanje brojke koja izaziva stres i prejedanje.

Za veliki broj ljudi čin merenja na vagi je toliko grozan da bi posle prazničnog uživanja u jelu i piću radije bili viđeni u javnosti goli nego se suočili s tim koliko su tačno teški, piše Huffington Post.

Kod merenja na vagi postoji dva tipa ljudi, tvrdi ugledna američka nutricionistkinja Sintija Sas. Za prvu grupu merenje na vagi je česta aktivnost koja im daje uvid u stvarno stanje stvari kao što to čini izvod bankovnog računa, dok je drugima merenje na vagi izuzetno stresno.

- Postoji više realnih razloga zbog kojih stajanje na vagu nije uvek dobra ideja - ističe Sas.

Merenje na vagi podstiče emocionalno prejedanje

Za mnoge je suočavanje s kilažom za koju smatraju da je daleko od idealne traumatičan čin koji podstiče osećaj krivice, gubitak samopouzdanja i motivacije za zdrave ciljeve i sumnju. To može rezultirati posezanjem za frižiderom i traženjem trenutnog rešenja zbog kojeg ćemo se osećati bolje.

- Cilj je prestati povezivati konkretnu brojku s raspoloženjem, jer vaga nije definitivni dokaz da smo gojazni ili neuspešni u cilju mršavljenja - ističe Sass.

Kilogrami ne otkrivaju celu priču

Ako se zdravo hranite, vežbate, unosite dovoljno voća i povrća i izbegavate namirnice bogate šećerom i masnoćama, tada ne treba da se opterećujete vagom, smatra Sas.

- Vaga otkriva tek ukupnu težinu, a ne koliko je postotak mišića, masti, vode i neprobavljene hrane u telu - naglašava Sas.

Nije savršen indikator građe tela

Pet različitih žena iste visine i težine mogu da nose odeću različitih konfekcijskih brojeva, a dok će jedna izgledati savršeno fit, druga može delovati "jače", kaže Sas.

Objašnjava kako na izgled tela najviše utiče njegova građa, kao i ukupni postotak mišića.

Manje kilograma ne znači bolji izgled

Žene, ali i muškarci često greše jer misle da će gubitkom kilograma izgledati zdravije i privlačnije, pa odlaze u krajnosti i gladuju. To ne samo da je kontraproduktivno, već nije ni istina.

- Nagli gubitak kilograma, posebno ako pritom ne vežbate izazvaće pucanje kože, nastanak strija i obešenu kožu. Ti efekti će se primetiti i na licu, koje je sklonije nastanku bora i umornom izgledu, tvrdi Sas.

Postoje bolje metode merenja

Ako prezirete vagu, u potpunosti je izbegavajte. Odeća je vrlo često pouzdaniji pokazatelj stvarnog stanja tela nego vaga, a korisne metoda su i merenje opsega krojačkim metrom. Ako ste žena, vodite računa o pojačanom zadržavanju vode i nadutosti uoči mesečnice pre nego što proglasite da ste se udebljali, naglašava Sas.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati