Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Zdravlje

Direktno.rs [ Izvor: Psychology today ]

14. 01. 2022. 18:06 0

Razlika između empatije i zavisnosti: Postavite granice

Živimo u svetu sa raznim ljudima. Neki su iskreni i raspoloženi. Dok su drugi malo težeg karaktera. Svima je najvažnije da pronađu prijatan način odnosa s ljudima sa kojima će razviti sklad.

Kada ste empatični, zdravo se oslanjate na druge u ličnom životu, na poslu i generalno u društvu. Jedni drugima pružate podršku, poštovanje i obavljate zajedno određene zadatke kao što su saradnja na projektu, vaspitanje dece i učestvovanje u timskim sportovima.

Suprotno tome, suzavisnost je nezdrav oblik zavisnosti od drugih. To se dešava kada ste više usredsređeni na život i probleme drugih nego na svoje. Nerado ukazujete na svoje potrebe ili postavljate jasne granice zbog straha od posledica.

Postoji šala da kada suzavisan čovek umre, vaš život bljesne ispred njihovih očiju.

Suzavisni pojedinci osećaju odgovornost da se brinu o vašoj vezi i vama. Ako ste suzavisni, teško vam je da povučete i pustiti druge da žive sami.

Želećete previše da pomognete ili popravite ljude, verujući da će se, ako ne intervenišete, dogoditi nešto strašno - navika koju ste možda naučili iz života sa alkoholičarom ili zavisnim roditeljem.

Empati mogu da imaju tendencije suzavisnosti, ali nisu svi suzavisnici zavisni.

Razlika je u tome što empati apsorbuju stres, emocije i fizičke simptome drugih, nešto što ne rade svi suzavisnici.

Kao izuzetno empatična osoba, vežbajte tehnike zaštite kao što je meditacija da biste se pozabavili pitanjem apsorpcije energije.

Međutim, i za empate i za suzavisnike je bitno da postave granica i da prestanu da doživljavaju druge kao produžetak sebe.

Još uvek možete biti prisutni, možete biti odličan slušalac i odan prijatelj, a da ne preuzimate nečije probleme na sebe.

Počnite da vodite dnevnik o vašim vezama.

Navedite nekoliko konstruktivnih koraka koji će vam pomoći da uravnotežite odnose.

Na primer, proveravajte šta neko radi ali ređe, postavite jasne granice i učite na sopstvenim greškama. Zatim, jedano po jedano prijateljstvo počnite da oblikujete u međuzavisno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Ekskurzija nekad i sad

Zoran Živković [21.01.2022.]


Anketa

Koja vam je najlepša planina u Srbiji?

Rezultati

Video dana

Mocart