Savremena žena

Direktno.rs

09. 12. 2020. 13:14 0

Zašto NIKADA ne treba cediti bubuljice

Iskušenje je preveliko kada vidite da vam je iskočila bubuljica na licu, ali suzdržite se, savetuju dermatolozi.

Iako može delovati u početku kao dobra ideja da iscedite bubuljicu koja vam je iskočila pred odlazak na posao, ili uopšte izlazak iz kuće, to će zapravo učiniti da stvari budu još gore, ističe dermatolog Kameron Rokšar.

- Ceđenje bubuljica može oštetiti kožu, dovesti do infekcije i trajnih ožiljaka koje je teško lečiti - istakao je Rokšar za "Daily Mail".

On objašnjava da bubuljice nastaju zbog tri faktora: previše masne kože, neregularnog perutanja mrtve kože i nakupljanja bakterija.

Koža je prekrivena malim otvorima, odnosno, porama, koje dozvoljavaju da znoj i loj prolaze.

Kada se pore blokiraju zbog loja, mrtvih ćelija kože ili bakterija, onda nastaju "problemi".

- Pore se začepe i stvaraju se bubuljice, mitiseri, gnoj i ciste, u zavisnosti od toga koliko je ozbiljno začepljenje - rekao je dermatolog.

Jedan od glavnih uzroka pojave akni su hormoni, pa zbog toga mnogi tinejdžeri imaju problem sa bubuljicama kada ulaze u pubertet, jer su tada nivoi hormona viši i čine kožu i kosu masnijom.Uglavnom, kada se u dvadesetim godinama stabilizuju nivoi hormona, učestalost "izbijanja" bubuljica postaje sve manja, ali Rokšar ističe da ovo pogađa i decu i odrasle, pa tako niko nije pošteđen.

I mnogi su u iskušenju da "uklone" ove iritantne tačke na koži, tako što će ih iscediti.

Ali, bubuljica je kao "kesa" ispod kože koja sadrži loj, bakterije i ćelije mrtve kože. Kada se stisne, to dovodi do toga da se sadržaj kese razlije po okolnoj koži, što dovodi do iritacija i čini problem još gorim.

Ova tečnost se takođe pri ceđenju može gurnuti dublje u koren dlake, što izaziva infekcije.

- Ceđenje bubuljica ih neće učiniti manje primetnim, već će zapravo podstaći iritaciju, pa je koža u opasnosti od infekcija i budućih ožiljaka od akni koji su trajniji i teže nestaju-  istakao je Rokšar.

Najbolje je da se strpite i sačekate - bubuljica će sama nestati, a bela tečnost će sama izaći kada "sazri". Ova proces vam neće ostaviti nikakve posledice na koži.

Dermatolozi savetuju da ukoliko imate redovan problem sa bubuljicama ili osetiti veću cistu, odete na pregled kod lekara koji vam određenim terapijama može pomoći.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati