"Danas se struka ne bavi HIV-om i polnim bolestima" | Zdravlje | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Zdravlje

Direktno.rs

01. 12. 2020. 10:59 0

"Danas se struka ne bavi HIV-om i polnim bolestima"

"Svetski dan borbe protiv side nikada nije prošao u većoj tišini. Epidemiolozi i infektolozi su na prvoj liniji odbrane protiv kovida tako da se HIV-om i polno prenosivim infekcijama gotovo niko od stručnjaka i ne bavi. Za razliku od drugih bolesti, na polju HIV-a i AIDS-a deluju udruženja, koja zalaganjem ipak doprinose da lečenje HIV-a i dostupnost brzog testiranja liči na ono što imamo u razvijenim zemjama, kaže u izjavi za Direktno.rs, predsednik Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje "Potent", Bratislav Prokić..

- Da nije udruženja kao što je Potent, mnoge osobe kojima je potrebna pomoć i podrška ne bi imali kome da se obrate za pomoć. Potent je samo u poslednjih šest meseci otkrio 16 osoba sa HIV-om i preko 20 sa sifilisom! Radi se uglavnom o mladim osobama. Na Infektivnim klinikama se osobe sa HIV-om mogu javiti samo u hitnim slučajevima ili ako su novodijagnostikovani. Oni sa sifilisom se upućuju u Zavode za kožne i venerične bolesti, ali nažalost ni jedna institucija ovog tipa nije nabavila benzatin (depo) penicilin koji je lek izbora za terapiju siflsa. Koliko mnogo govorimo o natalitetu, a ne brinemo o reproduktivnom zdravlju govori i to što jedna mlada osoba ne može na jednom mestu uraditi skrining na sve polno prenosive infekcije,
već mora obići bar dve ili tri institucije - ističe Prokić.
- Na pitanje koliko trenutno osoba živi sa HIV-om udruženja mogu samo saopštiti prošlogodišnje podatke, jer to ekskluzivno pravo da saopšti podatke od javnog interesa Institut Batut iskoristi tek na Svetski dan borbe protiv side. Te podatke treba uzeti sa rezervom, jer kompletna revizija nikada nije urađena, a trebalo bi da se svake godine radi. Podaci će pokazati da se trećina dijagnostikovanih osoba leči, u odnosu na broj testiranih. Istina je da niko nije proverio šta je sa tim ljudima, da li su živi i da li i dalje žive u Srbiji. Iz podataka Instiuta za javno zdravlje se može izvući zaključak da su osobe sa HIV-om neodgovorne i da se ne leče, što naravno nije tačno - konstatuje Prokić.
Nažalost, u našoj zemlji se o HIV-u govori uglavnom kroz prazne statističke brojke i otrcane fraze. Međutim, oblast HIV-a nikad nije bila dinamičnija nego poslednjih godina. Nove terapije, istraživanja koja govore o izlečenjima, drastičan pad broja inficiranih u nekim delovima sveta i td. Globalni ciljevi 90-90-90, znače da se ulađu napori da se dijagnostikuje 90 odsto inficiranih osoba, da 90 odsto dijagnostikovanih budu na ARV terapiji, a da od njih 90 odsto ima nemerljiv broj virusnih kopija u krvi. Ovaj virusološki uspeh lečenja svakog pojedinca je istovremeno i najveći javnozdravstveni cilj, jer se na taj način zaustavlja dalja transmisija HIV infekcije! Pre samo nekoliko godina, kada smo mislili da već sve znamo o HIV infekciji, dobili smo rezultate istraživanja koje su dokazale da osobe sa HIV-om, uz efikasnu terapiju, ne mogu virus preneti seksualnim putem. Od tada aktivisti u oblasti HIV-a, mašu transparentima N=N (eng. U=U), što znači da osobe sa HIV-om koje su na ARV terapiji imaju nemerljiv (undetectable) broj virusnih čestica, te da je HIV u tom slučaju neprenosiv (untransmittable). Ova činjenica za osobe sa HIV- om znači skidanje jednog ogromnog tereta krivice za generisanje epidemije u društvu, oslobađanje od straha da virus mogu nekome preneti i promena odnosa prema svom HIV pozitivnom statusu koji se više ne posmatra kao invaliditet ili defect.
- Programi testiranja danas imaju za cilj da dosegnu one koji su u najvećem riziku od HIV-a, a to su muškarci koji imaju seks sa muškarcima (22 puta u većem riziku od opšte populacije). Mnogi se još uvek ne odlučuju za testiranje, ali udaraju recke bez kondoma, ne razmišljajući da jedna od njih, “prva ili sto prva” može značiti sticanje HIV infekcije. Otkrivanje HIV infekcije na vreme, dok imunitet još nije narušen, krucijalno je za kvalitetan i neskraćen životni vek. U našoj zemlji svake godine umire na desetine ljudi, zbog kasne dijagnoze u stadijumu side. Zdravlje tada može biti veoma narušeno zbog oportunističkih infekcija – bolesti koje se ne javljaju kod zdravih osoba i mogu biti fatalne. U Potentu se često susrećemo sa osobama koje mesecima idu od lekara do lekara zbog nekih tegoba, dok ne dođu da odrade test na HIV. Tada pozitivan rezultat bude dočekan sa olakšanjem, jer kada se zna, na dalje je sve mnogo lakše - zaključuje predsednik "Potenta".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Press zvonce

Zoran Živković [22.01.2021.]


Video dana

Kad padne sneg u Švedskoj

Anketa

Da li je država efikasna u borbi sa mafijom?

Rezultati