Savremena žena

Promo

01. 10. 2020. 10:00 0

Hranljive prednosti organske ishrane

Pozitivne koristi organske poljoprivrede po životnu sredinu dobro su dokumentovane.

Organska poljoprivreda čuva biodiverzitet i plodnost zemljišta, sprečava eroziju tla i smanjuje zagađenje vodosnabdevanja toksičnim oticanjem vode. Anegdotski dokazi i zdrav razum govore nam da je organska hrana boljeg ukusa i da je manje verovatno da će biti zagađena pesticidima. Međutim, kada je reč o tvrdnji da je organska hrana zapravo hranjivija od neorganske, većina naučnika slaže se da postoji potreba za više istraživanja. Srećom, studije ove vrste se povećavaju i mnoga nedavna istraživanja zaključuju da organska hrana zaista može imati viši nivo nekih hranljivih sastojaka i antioksidanata i niži nivo nitrata i pesticida.
 
Tri različite studije ispitivale su vrednosti hranljivih sastojaka organskih jagoda, borovnica i kivija u poređenju sa njihovim neorganskim kolegama. Rezultati su pokazali da i organske jagode i organski kivi imaju viši nivo vitamina C i veću antioksidativnu aktivnost. Studija o borovnicama pokazala je da organske borovnice daju znatno više nivoe fruktoze i glukoze, jabučne kiseline, ukupnih fenola, ukupnih antocijanina kao kao i veću antioksidativnu aktivnost.
 
Slični rezultati zabeleženi su iz studije na organskim pomorandžama. Prema istraživanju na Državnom univerzitetu Truman u Misuriju, narandže koje su uzgajale sadrže do 30 odsto više vitamina C od onih koje se uzgajaju konvencionalno. Pored toga, studija sa Univerziteta u Kaliforniji, Davis, otkrila je da organski paradajz sadrži u proseku 79 odsto više kvercetina, odnosno 97 odsto više kempferol aglikona (korisni flavonoidi) od konvencionalno gajenog paradajza.
 
Izveštaj Virdžinije Vortington, koji dodatno potkrepljuje tvrdnju da je organska hrana uopšte hranjivija. Pregledajući 41 objavljenu studiju u kojoj se upoređuje hranljiva vrednost organskog uzgoja i konvencionalno uzgajanog voća, povrća i žitarica, Vorthington je zaključila da u organskim usevima ima znatno više nekoliko hranljivih sastojaka. Oni su uključivali 27 odsto više vitamina C, 21,1 odsto više gvožđa, 29,3 odsto više magnezijuma i 13,6 odsto više fosfora. Izveštaj iz 2008. godine koji su zajednički izradili The Organic Center i profesori sa Odeljenja za hortikulturu Univerziteta Florida i Washington State Univerziteta pruža dokaze da organska hrana sadrži u proseku 25 odsto veću koncentraciju od 11 hranljivih sastojaka od svojih konvencionalnih kolega.
 
Istraživanje organskog mleka izvestilo je o pozitivnim nalazima kao što su viši nivoi antioksidanata i korisnih masnih kiselina kao što su konjugovana linolna kiselina (CLA) i omega-tri masne kiseline. Jedna od ovih studija izvestila je da je organsko mleko zapravo imalo 68 odsto više omega- 3 masne kiseline, u proseku, od konvencionalnog mleka.
 
Iako još uvek traje naučna rasprava o hranljivoj superiornosti organske hrane, istraživanja koja zaključuju u korist organskih sastojaka sigurno rastu, što dokazuju gornja istraživanja. Kako interes potrošača za organskim proizvodima nastavlja da raste, nove studije će i dalje osvetljavati mnoge moguće koristi od ishrane iz organskog uzgoja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati