Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: Mehealthup ]

16. 09. 2020. 15:08 2

Kako se na prirodan način boriti protiv ekcema?

Obeležen svrabom, otečenom i izrazito suvom kožom, ekcem se smatra posledicom – kvara imunološkog sistema.

Stres, izloženost nadražujućim supstancama, kao i bakterijske infekcije mogu stimulisati reakciju koja dovodi do – buđenja ekcema. Najčešće ekcemi se pojavljuju na unutrašnjoj strani kolena, na laktovima, vratu, rukama i stopalima, mada mogu zahvatiti i druga područja. Naša današnja tema odnosi se na prirodan način lečenja ekcema.

Poznato je da hormon stresa poznatiji kao kortizol stimuliše pojavu ekcema, s toga je preporučljivo isprobati metode opuštajuće prakse poput joge i meditacije. Osim toga infekcije takođe mogu da budu uzrok nastanka ekcema zbog čega je važno sprečiti nastanak bolesti, čestim pranjem ruku, zdravom ishranom i dovoljnom količinom sna.

LEČENJE EKCEMA UZ POMOĆ DIJETE

Primena dijete može pomoći pri suzbijanju hroničnih upala kože za koje se smatra da igraju ključnu ulogu pri pojavi ekcema. Netolerancija na mlečne proizvode, kafu, soju, jaja, orašaste plodove, pšenicu i kukuruz može dovesti do pojave ekcema. Da biste utvrdili da li neka hrana uzrokuje ekcemno stanje, pokušajte da eliminišete sve potencijalne krivce iz vaše ishrane na dve nedelje. Zatim jednu po jednu uvodite u ishranu, prateći stanje sa kožom. Nakon svakih 5 dana, možete uvesti novu namirnicu ako utvrdite da prethodna nije izazvala pojavu ekcema.

Druga opcija je povećanje unosa lanenog semena i masne ribe (lososa i sardina) koje sadrže omega 3 masne kiseline i koje će pomoći pri suzbijanju upale, odnosno nastanka ekcema. Povećanjem unosa beta – karotena takođe sprečavate pojavu ekcema. U tu grupu spadaju – šargarepa, kelj, mango.

LEČENJE EKCEMA PRIRODNOM NEGOM KOŽE

Koža ljudi sa ekcemima ima oslabljenu sposobnost oporavka od gubitka sadržaja ulja, što je rezultat prekomernog ispiranja i teških uslova sredine u kojoj žive. Kožu je u tom pogledu potrebno održati hidriranom i na taj način zaštićenom. U tom pogledu vam mogu koristiti prirodni proizvodi.

Potrebno je da napunite kadu toplom vodom i obogatite je sa dve šolje morske soli. U ovakvoj vodi boravite najduže 15 minuta, pri čemu će morska so ukloniti sve mrtve ćelije kože sa vašeg tela. Cilj ovog tretmana je da vlaga lakše dođe do novih ćelija kože. Kada izađete iz kade nanesite ulje ili hidratantnu kremu na telo kako bi – zaključali vlagu. Odličan izbor u ovom slučaju je nerafinisano maslinovo ulje koje je bogato vitaminom E. Takođe proizvodi na bazi čiste Aloa Vere i kreme od nevena su preporučljive za zadržavanje vlažnosti kože.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati