Virusolog: Koronavirus ne može da oslabi | Zdravlje | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Zdravlje

Direktno.rs [ Izvor: rts.rs ]

25. 06. 2020. 10:32 0

Virusolog: Koronavirus ne može da oslabi

Ovih dana čuju se mnoge kontradiktorne informacije o novom koronavirusu: da je oslabio, da je mutirao, da se može steći imunitet, ali se ne zna koliko traje... Profesorka Nada Kuljić Kapulica susrela se sa koronavirusima još osamdesetih godina.

U intervjuu za RTS objašnjava da su simptomi za sve respiratorne viruse u početku slični, a ima ih oko 200.

Nada Kuljić Kapulica je rekla da ona kao virusolog ne može da kaže da virus može da oslabi.

- Mogu da se dese uticaji spoljašnje sredine, organizma koji se zaražava i određene mutacije u genomu virusa. Ali one ne moraju da se odraze na virulentnost. Mogu biti neutralne i da ne utiču na tu osobinu samog virusa - rekla je profesorka Kuljić Kapulica.

Veruje da su drugi faktori i u Srbiji i u svetu uticali na to da je klinička slika sada izmenjena u poređenju sa prethodnim periodom.

- Konkretne podatke ćemo dobiti na kraju svega ovoga, jer su od početka pandemije bili različiti podaci u literaturi - istakla je i citirala jednog nemačkog virusologa koji je rekao da bi trebalo odbaciti 99 odsto svega što se govori o virusu.

Nada Kuljić Kapulica kaže da samo velike laboratorije u svetu mogu da dokažu da je virus mutirao i da su zato neke izjave brzoplete.

- Virusi ne mogu brzo da se ispitaju. Za to je potrebno vreme, da bi se utvrdile konkretne osobine - rekla je i navela primer SARS-a, koji se pojavio 2002. godine, a bilo je potrebno da prođe nekoliko godina da se dokaže koliko dugo su postojana antitela i da se vidi koliko je osetljiv u spoljašnjoj sredini.

Poređenja sa SARS-om

Profesorka je rekla da se sada rade poređenja sa SARS-om, jer su raniji koronavirusi bili bezazleni.

Rekla je da SARS može da preživi oko 96 sati u spoljašnjoj sredini, a neki tvrde i do 120 sati. Kako je navela, temperatura od 56 stepeni uništava masu mikroorganizama, ali ispitivanja SARS-a pokazuju da je potrebna i viša temperatura, možda i 75 stepeni da bi se uništio.

Na pitanje da li je potrebno nositi maske, Nada Kuljić Kapulica je rekla da su preporuke da se one nose odlični. Dodaje da, prema njenom mišljenju, one nemaju neku ulogu u spoljašnjoj sredini.

Kako kaže, virus kroz masku može da prođe, ali se njegov prolazak smanjuje, jer se on nalazi u kapljicama.

Poručuje da je u zatvorenom prostoru apsolutno potrebno nositi maske.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Šnit za novu Vladu

Zoran Živković [30.09.2020.]


Video dana

Kad mama nije tu...

Anketa

Ko će biti novi premijer Srbije?

Rezultati