Savremena žena

16. 06. 2020. 16:17 0

Sedite prekrštenih nogu? Ovu su negativne posledice

Ako predugo sedite u ovoj pozi, mišići i nervi mogu da utrnu, ali nije to jedina negativna posledica.

Da li ste ikada obraćali pažnju na to kako sedite? Većini ljudi, pogotovo ženama, najudobnije je da sede s jednom nogom prebačenom preko druge.

Ako samo pogledate ljude oko sebe, shvatićete koliko je taj način sedenja zapravo čest. Međutim, to ima negativne posledice na naše zdravlje, piše Women’s Health.

Ovako sedenje prekrštenih nogu utiče na naše zdravlje:

Visoki krvni pritisak

Dva istraživanja objavljena u časopisima Journal of Clinical Nursing i Journal of Hypertension otkrila su da sedenje s prekrštenim nogama vodi do povećanja krvnog pritiska. U istraživanju su primetili privremeno povećanje krvnog pritiska kod učesnika pošto su prekrstili noge, dok sedenje s prekrštenim zglobovima nije izazvalo promenu pritiska.

Proširene vene

Proširene vene nastaju kada postoje komplikacije u venama, pa one teže vode krv do srca. Čak i samo sedenje pogoršava proširene vene, a sedenje prekrštenih nogu otežava protok krvi i povećava mogućnost proširenih vena.

Bol u zglobovima i kolenima

Iako je uglavnom ova bol prouzrokovana medicinskim problemima ili povredama, pojedina istraživanja pokazala su da sedenje duže od tri sata s prekrštenim nogama pogoršava tu bol.

Loše držanje tela

Kod sedenja je vrlo važan način držanja kičme i tela. Ako sedite ravno, s nogama na podu, to neće imati negativne posledice na vaše držanje. Međutim, stvar je u tome što sedenje s prekrštenim nogama tera ljude da se pogrbe i loše drže.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati