Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: body.ba ]

12. 06. 2020. 09:57 0

Zašto društvene mreže stvaraju stres?

Društvene mreže imaju brojne prednosti, ali nažalost, sve na ovom svetu ima svoje nedostatke. Uprkos mnogim prednostima društvenih mreža, postoje brojni negativni faktori uzrokovani njihovom upotrebom.

Uobičajeni negativni faktori koji nastaju prilikom korišćenja društvenih mreža su stres, anksioznost, depresija, zavisnost, a možemo naići i na nasilje, prevare, pa čak postoje i slučajevi smrti.

Budite iskreni, koliko puta ste danas posetili neku od društvenih mreža? Da li jutro počinje sa paljenjem interneta na mobilnom telefonu? I koliko puta ste se osećali loše nakon što ste po nekoliko sati proveli na društvenim mrežama? Naučnici su otkrili da društvene mreže mogu izazvati takozvani "tehno stres".

Naučnici sa univerziteta u Bambergu, Erlangen-Nirnbergu i Lanceteru ispitali su ponašanje korisnika na Fejsbuku i došli su do vrlo zanimljivih otkrića. Otkrili su da boravak na toj društvenoj mreži izaziva stres, a umesto da isključe svoje uređaje, korisnici provode još više vremena na njoj.

Naučnici su analizirali aktivnosti 450 korisnika na Fejsbuku čiji nivo stresa je porastao tokom ćaskanja, postavljanja slika i čitanja vesti. Korisnici su objasnili da imaju osećaj da društvena mreža upada u njihov privatan život i da vrši pritisak na njih da moraju da žive na jedan određen način. Takođe su istakli da ih često muči količina informacija koje svake sekunde kruže Fejsbukom.

Korisnici su reagovali na dva načina. Jedan deo se isključio sa ove društvene mreže i posvetio je više vremena prijateljima i porodici. Zabrinjavajuća je druga grupa koja je, uprkos stresu koji osećaju počela intenzivnije da koristi tu društvenu mrežu.

Upotreba društvenih reža je veoma zarazna

Jednom kada se prijavite, odjavljivanje postaje problem. Danas je veliki broj ljudi ovisan, što znači da im je skoro nezamisivo da provedu jedan dan bez korišćenja bilo koje društvene mreže. Upravo to stvara stres.

- Pošto društvene mreže imaju različite funkcije, one mogu prouzrokovati stres korisnicima, ali mogu biti i dobro mesto za produktivnu diskusiju. Korisnici, čak i kada im društvene mreže izazivaju stres, nastavljaju da ih koriste u nadi da će ovako ukloniti taj isti stres - objasnio je Kristian Majer sa Univerziteta u Bambergu.

Istraživači su istakli da je ovo zanimljiv fenomen i dokaz koliko je korisnika razvilo ovisnost. Uprkos činjenici da im upotreba ne koristi i ne smiruje ih, oni su i dalje toliko vezani za Fejsbuk pa će ga redovno koristiti, bez obzira na stres.

Problemi stvoreni korišćenjem društvenih mreža:

Stvaranje zavisnosti

Utiču na kvalitetan san

Utiču na dnevne aktivnosti

Uskraćuju društveni život

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati