Savremena žena

Direktno.rs

17. 05. 2020. 19:05 0

Znaci da je vašem telu hitno potreban magnezijum

Ako patite od čestih migrena, vrlo je moguće da imate nedostatak magnezijuma u organizmu. Istražitelji navode kako nedostatak ovog ključnog minerala remeti funkciju serotoninskih receptora, što povećava upalne procese u telu.

Takođe, ukoliko ne možete provesti dan bez čokolade, i to je siguran znak da vam nedostaje magnezijum. Potreba da pojedete mlečnu čokoladu često je i najčešći pokazatelj nedostatka ovog nutrijenta, pogotovo kod mlađih osoba. Pored jakih glavobolja, i brojni drugi simptomi ukazuju na to da je organizmu neophodan magnezijum.

Magnezijum će pomoći da se mišići brže oporave od stresa i umora. Kada ga nema dovoljno, mišići nemaju dovoljno energije za oporavak, što, pored grčeva, može uzrokovati i mučninu, povraćanje i vrtloglavicu.  Ako imate manjak magnezijuma, češće će vam se dešavati promene raspoloženja.  

Magnezijum je povezan s funkcijom neurotransmitera u mozgu koji utiču na pamćenje, razmišljanje i emocije. Zato, ako imate neobjašnjive emotivne oscilacije, znajte da treba da unosite više magnezijuma.

Nekoliko studija pokazalo je da nizak nivo magnezijuma može povisiti krvni pritisak, dok su druga istraživanja dokazala da dodaci magnezijuma mogu sniziti krvni pritisak, posebno kod odraslih osoba koje pate od hipertenzije. To dokazuje da nedostatak magnezijuma može povisiti krvni pritisak, što povećava rizik od srčanih oboljenja.

Među najozbiljnijim simptomima nedostatka magnezijuma u organizmu je srčana aritmija, odnosno nepravilan rad srca. Simptomi aritmije su u većini slučajeva blagi, a često prolaze i bez ikakvih simptoma. Ali, neki ljudi mogu da osećaju preskakanje srčanog ritma. 

Simptomi aritmije mogu biti i nedostatak daha, bol u grudima ili nesvestica. U najtežim slučajevima, aritmija može povećati rizik od moždanog udara ili srčane insuficijencije. Naučnici veruju da je neravnoteža nivoa kalijuma unutar i izvan ćelija srčanog mišića povezana s nedostatkom magnezijuma.

Šta će dovesti do deficita

Ako se redovno i zdravo hranimo, ne bi trebalo da imamo problema s nedostatkom magnezijuma. Ali, problem će se desiti ako konzumiramo previše gaziranih pića ili alkohola. Gazirana pića puna su šećera koji onemogućava apsorpciju vitamina D, a to dalje uzrokuje lošu iskorišćenost magnezijuma koji unesemo hranom. 

Alkohol takođe doprinosi lošoj apsorpciji, pa ga je najbolje izbegavati. Ishranu pojačajte prolećnim povrćem, posebno zelenišom jer je pun magnezijuma.

Najbolji prirodni proizvodi

Bademi - U 30 grama badema nalazi se 105 miligrama magnezijuma.  

Semenke susama - U 30 grama prženih semenki susama nalazi se 101 miligram magnezijuma.  

Semenke suncokreta - U 30 grama semenki suncokreta nalazi se 128 miligrama magnezijuma.

Banane - Jedna banana sadrži 22 miligrama magnezijuma.  

Indijski orasi - 30 grama indijskih oraha sadrži 89 miligrama magnezijuma.  

Tofu - U 65 grama tofua nalazi se 37 miligrama magnezijuma. 

Semenke bundeve - 30 grama semenki bundeve sadrži 74 miligrama magnezijuma.  

Semenke lana - U jednoj kašiki celih semenki lana nalazi se 40 miligrama magnezijuma.

Brokoli - U 65 grama kuvanog brokolija nalazi se 51 miligram magnezijuma i više vitamina C nego u pomorandži.

Grašak - U 130 grama graška nalazi se 48 miligrama magnezijuma.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati