Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: Metro.co.uk ]

09. 04. 2020. 06:37 0

SAMCI u karantinu: Rizik za mentalno zdravlje

Mnogima je samoizolacija zbog pandemije koronavirusa donela više vremena se porodicom, ali šta je sa ljudima koji žive sami. Kako oni provode dane u samoizolaciji?

Mnogi nemaju porodice i žive sami, njihova samoća je ponekat naporna, a dok traje pandemija verovatno im je još teže.

- Čovek je željan pažnje i društvene povezanosti. Nije bitno koliko imate godina, ni koji ste pol, svi provodimo veći deo našeg vremena u komunikaciji sa drugima - objasnio je psiholog doktor Mičel MekDovel.

On smatra da socijalna izolovanost može uticati na naše mentalno zdravlje.

Introvertni pojedinci se s vremena na vreme sklone od ljudi i to je potpuno u redu, ali čak ni tada oni nisu potpuno sami.

Međutim, ako se nađete u situaciji gde ste sami u samoizolaciji na duže vreme, onda vaše mentalno zdravlje može da strada - kaže doktor Mekovel.

- U redu je ako ne želite da izađete sa prijateljima ili ako niste ljubitelj vaših kolega na poslu, to je normalno. Ali čak i kada se osmehnete vozaču autobusa, proćaskate sa konobarom u kafiću ili kada jednostavno sami boravite na nekom javnom mestu to je više nego dovoljno interakcije za zdravu svest. Ali sada ni toga više nema.

- Za mnoge koji su sami u samoizolaciji, velika je verovatnoća da će podleći depresiji, anksioznosti ili će razviti nove fobije - objašnjava Linda Kenter, specijalistkinja za mentalno zdravlje.

Bitno je da zapamtimo da naše raspoloženje ne formiraju naše misli već naša dela. Ali ponekad kada se osećate usamljeno, depresivno ili imate napad anksioznosti nista baš raspoloženi da obavljate poslove po kući.Zato su eksperti poput doktora MekDovela osmislili sistem pomoću kog možete održati vaše mentalno zdravlje i generalno raspoloženje dok ste u samoizolaciji.

Ostanite u kontaktu

Aktivirajte se na društvenim mrežama i potrudite se da održavate svakodnevni kontakt sa prijateljima ili porodicom.

Napravite rutinu

U ovu rutinu uračunajte mentalne i fizičke aktivnosti. Sada konačno imate vremena da generalno očistite vaš stan i da pročitate nekoliko knjiga koje vam već duže vreme skupljaju prašinu na polici.

Lični rast

Savetuje se da počnete da vodite dnevnik, ova aktivnost će vam pružiti uvid i podsetite vas šta ste sve ovih dana radili i kako ste imali ispunjenu i produktivnu nedelju.

- Ako i dalje patite od samoće, znajte da niste u potpunosti sami. Vaši prijatelji su i dalje tu. Pozovite ih i popričajte sa njima o tome kako se osećate, oni će vas saslušati i sigurno će vam dati pravi savet - kaže doktorka Gejla Selezneva.

Ako niste sigurni da li je vaše mentalno zdravlje u opasnosti, doktorka Selezev kaže da ako ste zapostavili ličnu higijenu, imate umanjeni apetit ili patite od nesanice, onda je vreme da se aktivirate i spasite vaše mentalno zdravlje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati