Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: Zadovoljna.hr ]

24. 03. 2020. 13:14 0

Kako se nositi s neizvesnošću i ostati smiren

Pandemija koronavirusa, samoizolacija, zabrana kretanja, briga o sebi i drugima, svakodnevna neizvesnost. Ovo su samo neke od situacija koje nam trenutno ispunjavaju život i ne padaju nam lako.

Međutim, jedini način da ih preživimo što bezbolnije je da sve ovo posmatramo sa pozitivne strane. Ako se fokusiramo samo na sve negativno što nas okružuje, rizikujemo da razvijemo mnoge negativne emocije, uključujući i depresiju.

Psihoterapeutkinja Petra Supina objasnila je šta se trenutno dešava sa našim emocijama i kako sebi možemo pomoći na što brži i efikasniji način.

- Nova situacija može pogodovati nastanku čitavog niza različitih osećaja. Emocije su sastavni deo našeg celokupnog ponašanja. Osećaji koji nam se mogu pojaviti u okolnostima su strah, zbunjenost, osećaj bespomoćnosti i neizvesnosti - objasnila je Petra.

Kako dalje objašnjava, bitno je da sagledamo celu situaciju i da sebi objasnimo da će sve ovo proći. Evo šta se savetuje:

Obuzdajte emocije

Imajte na umu da neke okolnosti mogu da utiču na nas, ali one ne upravljaju nad nama. Mi smo ti koji upravljamo sobom u kriznim okolnostima.

Usredsredite se na ono što možete da kontrolišete

Usredsredite se na stvari koje su pod kontrolom, fokusirajte se na vašu isplaniranu svakodnevnicu i uživajte u vašem zabavno isplaniranom danu.

Razmislite koje su vaše potrebe

Osim potrebe za opstankom, svako od nas ima još četiri osnovne potrebe - ljubav, moć, slobodu i zabavu. Bez obzira na trenutne okolnosti, svaku od ovih potreba možemo kvalitetno zadovoljiti. Iako nam je sloboda kretanja trenutno delimično uskraćena, to ne znači da se ne možemo kretati u vlastitom dvorištu.

Budite zahvalni

Sada kada imamo više slobodnog vremena možemo se posvetiti onim bitnim pojednicima u našem životu. Važno je da postanemo svesni i da budemo zahvalnosti što imamo ove ljude u svom okruženju. Ovako treniramo veštinu izbora misli jer naše misli ne kontrolišu drugi ljudi ili okolnosti, već ih sami biramo.

Rasporedite svoje vreme

Radite stvari za koje možda nemate dovoljno vremena ili mislite da ih imate premalo. Razmestite sobe u kući, čitajte knjigu, igrajte se sa decom i kućnim ljubimcima.

Međutim, ako smatrate da vam je trenutna situacija previše, ne bojite se potražiti stručnu pomoć koja se ovih dana organizuje putem interneta i telefonom. I zapamtite - sve će to proći. Neka nam ove nepoznate okolnosti budu prilika za učenje i samounapređenje načina života.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati