Slobodno vreme

Direktno.rs

23. 03. 2022. 10:31 5

Naša zastava najlepša na svetu: Više od milion glasova

Glasanje je stalno otvoreno pa možete da doprinesete ostanku naše trobojke na 1. mestu i posle skoro dve godine na toj poziciji.

Više od milion ispitanika biralo je najlepšu zastavu i reklo svoje - srpska zastava proglašena je najlepšom!

Na njoj se nalaze tri boje, horizontalno poređane u poljima istih dimenzija, na samom vrhu se nalazi crvena, u sredini plava, dok je na dnu bela boja. One predstavljaju vekovne ideale srpskog naroda, prva je simbol odbrane slobode, druga pobedu pravde, a treća spas časti.

Državnu zastavu pored trobojke čine grb sa krunom, iako Srbija nije monarhija. Ispod krune, prikazan je dvoglavi orao koji je simbol jednakosti božije i zemaljske vlasti. Orao nosi mali crveni štit sa krstom, četiri ocila i dva zlatna krina.

Na sajtu Ranker, od juna 2019. glasa se za najlepšu državnu zastavu. Više od milion ljudi učestovalo je u toj anketi a na rang-listi 50 najlepših srpska trobojka je zauzela 1. mesto i još je tu!

Drugo mesto zauzela je crnogorska zastava - sastoji se od crvenog polja sa zlatnim rubom i grbom Crne Gore u sredini. Ova zastava je proglašena državnom zastavom 12. jula 2004. godine. Grb Crne Gore je sasvim isti kao i grb porodice Petrović tačnije kraljevine Crne Gore, međutim, jedina razlika je u boji dvoglavog orla koji je od 2004. godine zlatne boje. Ranije je bio boje srebra.

Posle naše i crnogorske zastave, našla se zastava Kazahstana.

Zastava ove zemlje sastoji se od neboplave pozadine sa stepskim orlom ispod zlatnog sunca sa 32 zrake u centru. Ove mrežaste šare predstavljaju umetnost i kulturu i tradiciju starog kanata, te Kazaka. Nijansa plave pozadine predstavlja razne turske narode koji čine današnje stanovništvo zemlje, uključujući Tatare, Mongole, Ujgure i ostale.

Među ovim narodima, plava boja ima religijski značaj, mada postoji i modernija interpretacija koja kaže da neboplava boja predstavlja široko nebo Kazahstana i slobodu.

Zlatni orao se odnosi na carstvo Džingis Kana, koji je vladao Kazahstanom pod plavom zastavom sa orlom na njoj.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati