Slobodno vreme

Direktno.rs

15. 02. 2022. 09:17 6

"Bio sam budala": Čuvar uništio sliku od 880.000 evra

Otkriven je identitet čuvara koji je pre nekoliko dana u jednoj ruskoj galeriji hemijskom olovkom crtao po slici "Tri figure", koja je vredna 740.000 funti (oko 880.000 evra). Reč je o nekadašnjem ratnom heroju odlikovanom za vojnu hrabrost, 63-godišnjem Aleksanderu Vasiljevu, piše "Daily Mail".

Naime, Vasiljev je nacrtao oči na inače praznim licima na slici umetnice Ane Leporskaje. Ovo umetničko delo je bilo deo apstraktne izložbe u Predsedničkom centru Borisa Jeljcina u Jekaterinburgu.

- Budala sam jer sam to uradio - priznao je čuvar koji je nakon incidenta dobio otkaz.

Ispričao je šta ga je navelo da uništi kultnu sliku.

"Učenice su mi dale hemijsku i nacrtao sam oči"

- Da budem iskren, nisu mi se baš svidele slike na izložbi, ostavile su težak utisak na mene. Pokušao sam da prođem pored njih a da ih uopšte ne pogledam. Ali, primetio sam kako ljudi reaguju na njih, a onda sam video tinejdžere od 16 ili 17 godina, kako stoje i raspravljaju zašto likovi na slikama nemaju oči, usta - naveo je on i nastavio:

- U grupi su bile učenice koje su mi rekle "nacrtaj im oči, ti radiš ovde". Verovao sam da je ta slika zapravo delo tih mladih ljudi. Pitao sam ih "jesu li ovo vaši radovi". Na to su mi odgovorile potvrdno. Dale su mi hemijsku, nacrtao sam oči. Mislio sam da je to bio dečji rad - dodao je.

Tvrdi da nije imao pojma koliko je ta slika vredna.

- Da sam barem znao da su te slike donete iz Moskve i da su toliko vredne.

Čuvar je dobio kaznu

Podsećamo, Aleksander je skupocenu sliku uništio tokom svog prvog radnog dana. Policija je čuvaraoptužila za vandalizam, dobio je kaznu od 295 funti i jednogodišnju kaznu društveno korisnog rada.

Restauratorski stručnjak Tretjakovske galerije navodi da se oštećenja mogu otkloniti, a šteta na slici i troškovi restauracije procenjeni su na 2.470 funti. Restauraciju mora da plati firma u kojoj je radio čuvar.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Još jedna cigla u zidu

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati