Slobodno vreme

L. Lukić

09. 02. 2022. 16:50 0

Predskazanje predratne "Pravde": Sopot, buduće turističko mesto

Obistinjuje li se predskazanje dnevnog lista "Pravda" iz 14.jula 1936.godine, kada je, u sklopu rubrike "Naši gradovi i turizam", izrečeno da "turizam otvara Sopotu lepu budućnost"? Teza autora "Pravdinog" teksta nikako nije neosnovana, pošto Sopotu, varoši koja se nalazi u neposrednoj blizini Beograda, veliki turistički potencijal pruža kosmajska gora.

Još su tada, u prvoj polovini dvadesetog veka, inostrani ministri ("Pravda" nam daje primer grčkih i turskih opunomoćenih ministara) odsedali u sopotskom hotelu "Kosmaj", nakon lova na životinje kojima je stanište bila upravo kosmajska šuma. Dakle, možemo zaključiti da je diplomatska gospoda rado uživala u čarima Kosmaja.

Ukoliko bi, možda, leti bilo primamljivo iscrpljivanje resursa flore i faune ove šumadijske planine, zimi bi pak turistima iz prestonice, ali i iz drugih delova Kraljevine Jugoslavije, užitak predstavljalo smučarstvo (skijanje) niz njene padine, zbog čega je 1940. godine na Kosmaju osnovan Smučarski (Skijaški) dom.

Autor teksta navodi "da će doći dan kada će u Đurincima stajati specijalizovani vozovi, koji će dovoditi turiste na Kosmaj". Najavljenim otvaranjem novih hotela, izgradnjom vikendica i vikend-naselja na Kosmaju, čini nam se da dan kada će doći do potpunog procvata kosmajskog turizma nikada nije bio bliži.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Još jedna cigla u zidu

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati