Slobodno vreme

Direktno.rs

22. 01. 2022. 15:47 0

Smrzavanje opasno po život: Evo prve pomoći

Dugo ste napolju, a pritom niste obučeni u skladu sa trenutnim vremenskim prilikama? Ne igrajte se, postoji opasnost da zaradite promrzline. Gubitkom osećaja i boje u pogođenim područjima, a najčešće su to nos, uši, obrazi, brada, prsti na rukama, nogama, izazivate trajna oštećenja koja, u teškim slučajevima, mogu dovesti do amputacije!

Najgore od svega je što su mnogi nesvesni da ih je zahvatio ovaj ozbiljan problem, ne osećaju ništa jer su im pogođeni delovi tela utrnuli na hladnoći. Ali bela ili sivkasto-žuta koža, kao i koža koja je neobično čvrsta ili voštana traže pomoć.

NE TRLJAJTE RUKE

Važno je da znate da nikako ne smete da trljate ruke. Nećete se zagrejati, a ako imate ozebline ili promrzline, samo ćete izazvati oštećenje tkiva. Promrzline možete zaraditi čak i ako imate rukavice – nemojte da ih skidate jer time takođe možete da napravite dodatne povrede.

Najbolje bi bilo da uđete u toplo i pokušate da podignete svoju telesnu temperaturu - oslobodite se mokre odeće, obucite odeću koja je topla i suva. Ovo svakako učinite kad počnete da osećate prve jače znakove uticaja hladnoće jer temperatura vašeg tela može da postane abnormalno niska.

Nažalost, stanje hipotermije utiče na mozak, onesposobljava da se jasno misli i da se pravilno kreće. Dolazi do nesvesti svega šta događa u okruženju, ne može se reagovati i to neretko vodi i u tragičan ishod.

POTREBNA TRI SLOJA ODEĆE

Znaci na koje odrasli i stariji treba da obratite pažnju su drhtavica, iscrpljenost, zbunjenost, tzv. petljanje ruku, gubitak pamćenja, nejasan govor i pospanost, a kod najmlađih ustanovite da li imaju svetlo crvenu ili hladnu kožu. Jedan od sigurnih znakova da ih je zahvatila hipotermija je i gubitak energije.

Da biste sve ovo izbegli, obucite tri ili više slojeva tople odeće jer jedan zimski kaput ili jakna u ovim vremenskim uslovima nisu dobar izbor - nedovoljni su. Ne izlazite napolje ako niste hidrirani, ne, ili otkrivene glave, tu se gubi većina toplote, a važno je i da ne stojite u mestu. Kretanje generiše toplotu u vašem telu, ali nemojte da preterujete kako se ne biste pregrejali. Ako se preznojite, snizićete telesnu temperaturu i bićete podložniji promrzlinama.

OBRATITE POSEBNU PAŽNJU!

Mladi i stariji treba da budu posebno oprezni na hladnoći jer je njihova posobnost da održe telesnu temperaturu je teža od onih srednjih godina i mlađih odraslih osoba. Deca, naročito bebe, gube neproporcionalnu količinu toplote preko glave, a starije osobe su više izložene riziku zbog težeg regulisanja telesne temperature.

Dijabetičari takođe teže održavaju telesnu temperaturu ako ste dijabetičar, ali i pacijenti kojima su prepisani dekongestivni antihistaminici ili pojedini lekove za krvni pritisak.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati