Slobodno vreme

Direktno.rs

08. 08. 2021. 14:49 1

Rashladite se za minut: Najvažnije su ove tačke na telu

Leto je, očekivano, donelo visoke temperature, kojima se ne nazire kraj. Iako će mnogi, uprkos svemu što donosi velika vrućina uvek dati prednost suncu i visokim temperaturama, pred prihvatljivijim temperaturama u kombinaciji s kišom, bitno je ne zaboraviti rashladiti se - i znati kako se rashladiti.

Toplotni udar je nešto što se mora ozbiljno shvatiti. Kad telo proizvede previše toplote ili upije previše vrućine, može doći do ozbiljnih posledica.Postoje brojni trikovi i saveti koji su tu da nam olakšaju život na visokim temperaturama, a jedan od njih je stavljanje hladnog pritiska na određene "vruće" tačke na telu.

Ovaj trik brzo deluje i spašava na plus 40. Za stavljanje pritiska koristite led ili rashlađenu bocu vode i osetićete olakšanje. Tačke na koje treba da naslonite hladne predmete su:

zglobovi
iza kolena
zglobovi
mesto savijanja lakta
vrat
slepoočnice

Zašto su te tačke najbolja mesta za brzo hlađenje?Kada su u pitanju vrat i zglobovi, reč je o mestima koja su pulsne tačke, odnosno područja na kojima možete osetiti puls jer su vene blizu površine kože. Budući da su tako blizu, kada ih stavite u kontakt s nečim hladnim baš zbog te blizine, brže se spušta temperatura tela.

Međutim, vrat i zglob na ruci nisu jedine pulsne tačke na telu (iako su verovatno najdelotvornije). I druga pomenuta mesta takođe spadaju u tu kategoriju i iz istog razloga treba da budu tačke pritiska.

Koju ćete tačku koristiti za rashlađivanje u određenom trenutku, zavisi od vaše aktivnosti. Koristite onu koja je najprikladnija u određenom trenutku.

Na primer, ako vežbate, omotavanje vlažne trake oko zgloba, lakta ili vrata jednostavan je način da se rashladite.

Ako se samo "kuvate" na kauču, možete staviti pritisak na zglobove, kolena i druge pomenute tačke. S obzirom na to da se ne krećete, možete umotati kockice leda u krpu.

Što se tiče vremena - neki preporučuju da se led na pomenute tačke stavlja po minut, ali dogovora u tom pitanju nema. U svakom slučaju radite ono što vam je prijatno. Takođe pazite da pritisak koji stavljate ipak nije prehladan (led omotajte u peškir ili krpu).

Naravno, imajte na umu da to nije konačno rešenje i stopostotni lek za vrućinu, ali je dobrodošla pomoć.

Pijte puno vode

Ovaj savet je toliko puta izgovoren i napisan, ali uvek je dobro još jednom ponoviti koliko je voda važna. Hidratacija je ključna kada telo pokušava da održi pristojnu temperaturu. Znojenje, iako ponekad neprijatno, takođe je način na koji se telo hladi. Iako je gotovo svaka tečnost bolja od nikakve tečnosti, imajte na umu da ništa nije dobro kao voda. Pripazite i da ne pijete previše kafe, ona je diuretik i može imati dehidrirajući učinak.

Izbegavati boravak na suncu od 10 do 17 sati

Ni ovaj savet nije ništa novo - od 10 do 17 sati pokušajte da izbegnete boravak na direktnom suncu, a posebno između 11 i 14 sati jer se radi o periodu kada je najveća mogućnost za dobijanje opekotina od sunca.

Ograničavanje izloženosti suncu u pomenutim periodima ograničiće i šanse za pregrejavanje. Ako tokom tog vremenskog razdoblja ne možete izbeći boravak na suncu, pobrinite se za zaštitu i da vaša odeća bude prikladna. Nosite široku odeću od pamuka i obuću u kojoj vam se noge neće znojiti. Ne zaboravite šešir i naočari za sunce.

Jedite ljutu hranu

Iako zvuči nelogično, istinito je - ljuta hrana zapravo će vam pomoći da se rashladite. Ona pojačava cirkulaciju krvi i zbog toga se znojite, a znojenje je proces kojim se telo hladi.

Jedite više salate

Sigurno vam svakodnevno paljenje rerne nije omiljena aktivnost u letnjim mesecima. Iako nećete odustati od kuvanja, u najtoplijim danima pokušajte da se što češće počastite hladnom salatom umesto, recimo, hamburgerom. Ona će vas osvežiti i rashladiti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati