Slobodno vreme

Direktno.rs

19. 06. 2021. 13:46 0

Nije zgoreg podsetiti: Kako pobediti letnje vrućine?

Nakon čestih vremenskih promena, visoke temperature uzele su maha i sada se neminovno postavlja pitanje kako što lakše preživeti letnje vrućine.

Uz nekoliko korisnih saveta, lakše ćete se nositi sa predstojećim letnjim danima i smanjićete negativne uticaje prouzrokovane visokim temperaturama. 

Zadržite svežinu doma

Zaštite svoj dom od direktnih sunčevih zraka tako što ćete spustiti roletne za vreme toplih sati kako biste zadržali hlad. Može biti neobično, ali ako za vreme najveće vrućine zatvorite prozore, sprečićete ulazak toplog i teškog vazduha u prostorije dok u rano jutro i u noćnim satima, kada je vazduh svežiji, treba držati prozore otvorene kako bi se prostorije rashladile.

Nastojte da ne doprinosite dodatnom stvaranju vlage u vašem domu: tuširajte se i perite veš kada prođu vrućine kako biste sprečili stvaranje kondenzacije i pare koje pogoršavaju situaciju.Koristan savet: ako imate baštu ili terasu ukrasite ih biljkama puzavicama koje će apsorbovati toplotu i odbraniti vaš dom od direktnih sunčevih zraka.Smanjite unos soli

Jedan od najboljih načina na koji ćete se boriti protiv letnjih vrućina je ishrana.  Za vreme visokih temperatura želja za kuvanjem je gotovo neznatna, što često dovodi do toga da se jede ono što vam se u tom trenutku nađe u frižideru, sirevi, salame, grickalice i sl.

Naizgled to vam se može učiniti kao idealan obrok, ali ovim načinom ishrane telo skladišti veliku količinu soli koju takve namirnice sadrže, a so je najveći krivac za nadutost. Ishrana koja je  idealna za ovaj period je ona koja je siromašna solju.

Dajte više prostora voću i povrću, frapeu, mleku od badema ili oraha koji su bogati mineralima, hraneći se slanim jelima kada su temperature niže, ujutru ili predveče. 

Pijte dovoljno tečnostiOvih dana kada sunce nemilosrdno prži, prvo što treba imati na umu je uzimanje dosta tečnosti, prvenstveno negazirane vode i izotoničnih napitaka koji sadrže minerale.

Poznato je da tečnost treba ravnomerno unositi tokom dana, iako se često događa da se pije samo za vreme obroka. Imajte uvek sa sobom bocu vode i setite se da svakih sat vremena otpijete nekoliko gutljaja.

Preporučljivo je piti najmanje dve i po litre vode dnevno (osim ako vas lekar nije savetovao drugačije), čak i kada niste žedni.Koristan savet: U vodu dodajte malo prirodnog soka od limuna što će vam pomoći kod smanjenja nadutosti.

Neka voće i povrće bude sastavni deo ishrane

Osim vode, ne zaboravite da su voće i povrće najbolji borci protiv vrućine, a sve zahvaljujući mineralima i vitaminima koji se nalaze u njima. Postoji mnogo jednostavnih načina kako možete pripremiti sezonsko voće i povrće kao što je osvežavajuća supa od krastavca, hladne voćne torte i slično.

Češći manji obroci (tri ili četiri lagana obroka tokom dana) ostaju sigurno najbolji izbor u odnosu na kompletni obrok. Za vreme letnjih vrućina svakako dajte prednost namirnicama koje sadrže manje masnoća poput mesa, ribe, povrća i voća. Sladoled, koji se najčešće jede leti i kojem je teško odoleti, treba konzumirati u malim količinama jer sadrži veliki broj kalorija. 

Izbegavajte izlaske za vreme visokih temperaturaNastojte da ne izlazite iz vaših domova za vreme visokih temperatura. Ako ne možete da izbegnete boravak na otvorenom, mokra kosa i šešir ili pamučna kapa svakako će vam pomoći da preživite vruće letnje dane.

Za dodatno osveženje pustite hladnu vodu na zglobove, vrat i slepoočnice jer su na tim delovima krvni sudovi blizu površine i krv se tako hladi.Nastojte da ne boravite na suncu od 11 sati do 18 sati, kada su temperature najviše. 

Birajte laganu odeću

Birajte lagane letnje materijale poput lana i pamuka svetlih boja jer one najbolje reflektuju sunčeve zrake, a zahvaljujući prirodnim materijalima koža može da diše. Takođe, neka vaš izbor bude udobna odeća jer uska odeća ometa cirkulaciju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati