Slobodno vreme

Direktno.rs

17. 06. 2021. 12:30 0

Umesto cveća na terasi posadite zelenu salatu

Zamislite, skuvate ručak uz koju savršeno ide zelena salata, ali je trenutno nemate u frižideru. Zašto da se mučite i odlazite u prodavnicu kada možete sami da je gajite na vašoj terasi. Osim što će biti sveža, bićete sigurni i da nije prskana nekom hemijom.

Izaberite jednu dublju teglu u kojoj će salata moći da pusti velik i jak koren. Gledajte da zemlja bude humusna i da dobro zadržava vlagu. Ako se odlučite za sađenje imajte u vidu da ćete u jednom momentu morati da presadite plod, pa nemojte preterati sa količinom, pogotovo ako nemate veliku terasu. Udaljenost između sadnica treba da bude najmanje 25 centimetara.

Baštovani imaju običaj da u nekoliko razmaka seju salatu, tako da sve glavice nisu spremne za jelo istovremeno.

Zelena salata voli sunce, ali i vodu, pa pripazite da joj zemljište uvek bude vlažno. Zalivajte je ujutro dok napolju nije vruće, bolje je obilno zalivajte svakih nekoliko dana, nego svakodnevno po malo - više će joj odgovarati.

Međutim, s obzirom da su vreli dani pred vama, možda ćete ipak morati češće da zalivate - proverite sami gledajući u zemlju, ako je suva i tegla je lagana, vaša salata je sigurno žedna. Povremeno je hranite sa malo organskog đubriva, kako biste imali bolji rod.

Krompirova voda 

Ako primetite vaške na lišću, uzdržite se od kupovine hemikalija. Probajte da nađete prirodno rešenje. Voda u kojoj se kuvao krompir pomaže, ali ne sme biti slana. Ohladite je i stavite u raspršivač i poprskajte lišće.Čuvanje zelene salate nakon branja

Velika je greška ostavljati salatu u plastičnoj posudi, kesi ili zatvorenoj posudi jer će brzo početi da truli. Važno je da vazduh dođe do nje, a vlaga polako isparava.

Mnoge domaćice koriste jedan sjajan trik da produže svežinu, a time i rok trajanja salata. Ako je nećete pojesti odmah, onda odmah nakon branja umotajte je u papirni ubrus i stavite u frižider. Salvetu malo poprskajte vodom kako bi salata bila okružena vlagom. Na ovaj način imaće dovoljno vlage da ne počne da se suši, a istovremeno će višak ispariti, što sprečava truljenje.

Na ovaj način salata može ostati sveža do pet dana - samo zamenite papirni ubrus novim ako je potrebno. Takođe, ako su listovi blago viseći i uvenuli, ostavite ih u hladnoj vodi pre jela.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati