Slobodno vreme
17. 06. 2021. 12:30 0
Umesto cveća na terasi posadite zelenu salatu
Zamislite, skuvate ručak uz koju savršeno ide zelena salata, ali je trenutno nemate u frižideru. Zašto da se mučite i odlazite u prodavnicu kada možete sami da je gajite na vašoj terasi. Osim što će biti sveža, bićete sigurni i da nije prskana nekom hemijom.
Izaberite jednu dublju teglu u kojoj će salata moći da pusti velik i jak koren. Gledajte da zemlja bude humusna i da dobro zadržava vlagu. Ako se odlučite za sađenje imajte u vidu da ćete u jednom momentu morati da presadite plod, pa nemojte preterati sa količinom, pogotovo ako nemate veliku terasu. Udaljenost između sadnica treba da bude najmanje 25 centimetara.
Baštovani imaju običaj da u nekoliko razmaka seju salatu, tako da sve glavice nisu spremne za jelo istovremeno.
Zelena salata voli sunce, ali i vodu, pa pripazite da joj zemljište uvek bude vlažno. Zalivajte je ujutro dok napolju nije vruće, bolje je obilno zalivajte svakih nekoliko dana, nego svakodnevno po malo - više će joj odgovarati.
Međutim, s obzirom da su vreli dani pred vama, možda ćete ipak morati češće da zalivate - proverite sami gledajući u zemlju, ako je suva i tegla je lagana, vaša salata je sigurno žedna. Povremeno je hranite sa malo organskog đubriva, kako biste imali bolji rod.
Krompirova voda
Ako primetite vaške na lišću, uzdržite se od kupovine hemikalija. Probajte da nađete prirodno rešenje. Voda u kojoj se kuvao krompir pomaže, ali ne sme biti slana. Ohladite je i stavite u raspršivač i poprskajte lišće.Čuvanje zelene salate nakon branja
Velika je greška ostavljati salatu u plastičnoj posudi, kesi ili zatvorenoj posudi jer će brzo početi da truli. Važno je da vazduh dođe do nje, a vlaga polako isparava.
Mnoge domaćice koriste jedan sjajan trik da produže svežinu, a time i rok trajanja salata. Ako je nećete pojesti odmah, onda odmah nakon branja umotajte je u papirni ubrus i stavite u frižider. Salvetu malo poprskajte vodom kako bi salata bila okružena vlagom. Na ovaj način imaće dovoljno vlage da ne počne da se suši, a istovremeno će višak ispariti, što sprečava truljenje.
Na ovaj način salata može ostati sveža do pet dana - samo zamenite papirni ubrus novim ako je potrebno. Takođe, ako su listovi blago viseći i uvenuli, ostavite ih u hladnoj vodi pre jela.
Komentari 0
ostavi komentar