Slobodno vreme

Direktno.rs [ Izvor: Moj enterijer ]

14. 06. 2021. 09:16 0

Želite pravi bazen u dvorištu: Koliko novca treba?

Ako imate dvorište, verovatno vam svakog leta ista misao prolazi kroz glavu: šta kada biste mogli da se rashladite pored sopstvenog bazena? To je i dalje ultimativni luksuz - mesto gde možete sami da plivate, pravite žurku ili jednostavno zurite u vodu. Koliko zapravo košta napraviti bazen u dvorištu?

Dosta je važno da na početku znate gde treba da pozicionirate bazen, da imate ideju koliki će on biti i kog oblika, kao i koliko to sve traje.

Pozicija u dvorištu

Izloženost suncu - izaberite mesto u dvorištu koje je najosunčanije u toku dana, kako bi se voda što više zagrevala prirodnim putem.

Drveće - treba izbegavati blizinu drveća i drugog rastinja zbog hladovine i opadanja lišća i granja u bazen.

Kada razmišljate o veličini bazena u okviru budžeta kojim raspolažete, izaberite najveći bazen koji vam odgovara. Uzmite u obzir da ako imate decu- ona brzo rastu i vremenom će dovoditi i drugare, a i vi ćete imati goste koji će želeti da uskoč.Vrste bazena

Lajnerski bazeni su isključivo ovalnog oblika, dok kod betonskih možete birati željeni oblik. Oblik i veličina mogu zavisiti i od specifičnosti zemljišta. Ovo je nešto o čemu bi trebalo da razgovarate sa izvođačem radova ili svojim arhitektom. U obzir se moraju uzeti dimenzija dvorišta, pad terena, vrsta zemljišta, kao i pristup građevinskih mašina. Teži uslovi za rad, poput strmog terena, stenovitog zamljišta ili ograničenog prilaza mogu uticati na povećanje troškova i dužinu izgradnje.

Betonski bazeni su izgrađeni od armiranog betonskog korita koje se oblaže pločicama, mozaik pločicama ili specijalnom bojom. Lajnerski bazeni imaju betonski pod i potporne zidove na koje se postavlja čelični lim i preko njega PVC lajner.

Kod izvođenja radova važan je pristup građevinskih mašina. U situacijama kada ne postoji mogućnost prilaza bagera, iskop se radi ručno, što zahteva više vremena. U svakom slučaju, važno je odlučiti da li želite iskopanu zemlju da iskoristite ili će biti potrebno da se ona odveze.

Za izgradnju i montažu lajnerskog bazena potrebno je oko četiri nedelje, dok gradnja betonskog bazena može trajati oko osam nedelja.Cene bazena i godišnje održavanje

Lajnerski bazeni su najpovoljni, brže i jednostavnije se prave.

Sam bazen neke osnovne varijante je od četiri do šest hiljada evra, građevinski radovi oko 3.000, ukupno oko 8.000. Za betonske je ključno kako su opremljeni ali računajte na 40 odsto više od lajnerskih jer je skuplja oprema.

Kada pričamo o sezonskom održavanju, za bazen osam sa četiri metra koji se najviše i traži, ono je 2.000 dinara nedeljno. Prolećni servis se naplaćuje od 50 do 70 evra, a onda na kraju sezone imate "zimski san" bazena koji košta isto toliko.

Bazeni od transportnih kontejnera

Novina u gradnji bazena zapravo ne uključuje nikakvu gradnju, već se transportni kontejneri za brodove osmišljavaju kao bazeni. Ono što ovi bazeni rade jeste upotreba strukturne snage transportnih kontejnera tako da mogu biti korišćeni i zatim veoma lako premešteni na drugo mesto ukoliko se za time ukaže potreba, što svakako ne možete uraditi sa regularnim bazenima. . Najverovatnije najbolja stvar vezana za ove bazene jeste da su oni već nakon isporuke spremni za upotrebu i nije vam potrebno mnogo vremena i truda za njihovo sastavaljanje ili izgradnju, kako piše "Moj enterijer".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati