Slobodno vreme

Direktno.rs

23. 04. 2021. 11:05 0

Kako da sebi ulepšate život? Čitajte!

Kada ste poslednji put pročitali dobru knjigu? Osećaj nakon zatvaranja poslednje stranice i odlaganja knjige nazad na policu, dok u sebi premotavate ono što se pročitali, neprocenjiv je.

Uvek je pravo vreme za čitanje!

Umetnost čini život lepšim, a čitanje je nešto univerzalno za ljude svih generacija, opredeljenja i interesovanja. Važno je samo ne zapostaviti ovu naviku i često joj se vraćati jer, verujte nam, bićete zahvalni sebi što to činite. Zato smo rešili da vam predložimo nekoliko dela u kojima ćete uživati, a koja su sva dostupna po sjajnim cenama na online prodavnici shoppster.com .

Za najmlađe čitaoce

Čitanje je navika koja se treba negovati od malih nogu, te je ključno da imate neko zanimljivo štivo za svoje mališane koje će im držati pažnju i naterati ih da vam traže narednu knjigu. Za najmlađe čitaoce preporučujemo Pričoplet, knjigu iz dva dela, prepuno bogatih likova i narativa, koja će biti zanimljiva i roditeljima kao sredstvo za bolje razumevanje dečjeg sveta. Za one malo starije, tu je zbirka pesama Dušana Teodorovića pod nazivom Kad je dabar sreo vidru. Tu ćete pronaći različite jezičke igrarije, beskrajnu maštu i puno vedrine.

Dobar odnos sa decom je nešto čemu teže svi roditelji, a u tome im može pomoći knjiga Luka Kaže autora Srđana V. Tešina, ispričana u 77 duhovitih epizoda čiji su glavni učesnici otac i sin. Još jedna nezaobilazna preporuka je roman Put pod noge Dejvida Homela i Mari Luiz Gej, koji opisuje put jedne porodice kroz Francusku, Italiju i Španiju. On vam može poslužiti kao dobar uvod u to da vaša deca zavole putovanja.

Edukativno i zabavno

Kroz čitanje se svašta može naučiti, naročito kada je deci i mlađim čitaocima sve lepo prezentovano. Jedan od najboljih načina za to je kroz enciklopedije, prepune zanimljivih činjenica i prelepih ilustracija. Shoppster nudi ediciju Moja enciklopedija, koja se sastoji iz 12 tomova, podeljenih u tri kompleta veoma povoljne cene i interesantnih tema. Pored njih, tu su i druge edukativne knjige prilagođene mlađem uzrastu – o Kraljici Mariji, Caru Dušanu Silnom, Stefanu Nemanji i Mihajlu Pupinu.

Za ljubitelje putovanja

Putopisi predstavljaju žanr koji je oduvek bio popularan, jer svi žele da otkriju neka nova mesta, makar i na papiru. Sa Mediterana Jovana Dučića donosi uporedne prikaze pejzaža i ljudi na različitim mestima, poput Rima, Toleda, Segovije, Atine, Parnasa i Mostara, uz njegovu prepoznatljivu pesničku poetiku. Zdravo Indijo Radmile Gikić Petrović predstavlja izmeštanje u prostor Indije na jedan živopisan i upečatljiv način. Još jedna preporuka je i delo Svi srpski manastiri – vodič do svakog manastira, koje zapravo predstavlja vodić kroz više od 460 manastira i još preko 260 nekadašnjih manastira u Srbiji, ali i van naših granica.

Za poetski nastrojene

Poezija takođe treba da bude dobrodošao gost u svakom domaćinstvu, jer nudi jedan potpuno drugačiji način uživanja u književnosti. Možete krenuti od knjige Pesme i zapisi Aleksandra Tišme, koja predstavlja zanimljiv dokaz kako i ono ružno i šokantno kroz poeziju može dobiti neku drugu vrstu estetike. Nešto klasičniji izbor mogu da budu Pesme i poeme Aleksandra Bloka, poznatog simboliste, koje donose posebnu vrstu metaforičnosti i iščekivanja nečega što tek treba da dođe.

Zanimljiva bi mogla da vam bude i knjiga Uzvodno od suza koja predstavlja izbor jedanaest ruskih pesnikinja, i to u rasponu od 1905. do 2008. godine. Za kraj, tu je i Džejms Džojs, jedan od najznačajnijih pisaca prošlog veka, i zbirka pod nazivom Kamerna muzika i druge pesme, koja je nesumnjivo ostavila uticaj na mnoge pisce posle njega.

Romani kao večita inspiracija

Kada kažemo čitanje, mnogi prvo pomisle na romane, a tu je izbor zaista ogroman. Ono što vam preporučujemo ovom prilikom je Lažljivi život odraslih svetskog fenomena Elene Ferante, Uhvati zeca perspektivne autorke Lane Bastašić i Dnevnik jednog nomada Bekima Sejranovića koji nas je prerano napustio prošle godine. Treba izdvojiti i Enciklopediju mrtvih Danila Kiša, Knjigu o bambusu Vladislava Bajca, kao i Usporavanje Identitet Neznanje Milana Kundere. Izbor je veliki, na vama je samo da odlučite šta vam je najprivlačnije.

Sve gorenavedene naslove knjiga i još puno toga možete pronaći u Shoppster online prodavnici, a za pomoć nas kontaktirajte na +381 11 45 45 400.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Mučki napad sa leđa

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati