Slobodno vreme

26. 01. 2021. 14:16 0

Na posao s grčem? Umesto otkaza, promenite stav

Ako početkom svake radne nedelje na posao idete s grčem u želucu pitajući se zašto je petak tako blizu ponedeljka, a ponedeljak tako daleko od petka, očigledno je da se na poslu ne osećate dobro.

Idealan posao iz snova ne postoji. Sreća na poslu, baš kao i sreća u privatnom životu, počinje od vas samih, poručuje Sonja Libomirski, profesorka psihologije sa Univerziteta u Kaliforniji.

Takav stav postaje sve važniji jer prema američkoj anketi, zadovoljstvo i sreća na radnom mestu posljednjih godina su dotakle dno i na rekordno niskom su nivou.

Iako svaki novi posao na početku deluje kao izazov, a nove kolege kao idealni saradnici, taj dobar osećaj ne traje dugo.

Oduševljenje novim poslom nestaje već posle godinu dana rada. Kad se na radnom mestu pusti korenje, zaposleni počinju s traženjem mana.

Postaju laserski fokusirani na dve ili tri stvari koje im se ne sviđaju i koje im smetaju zanemarujući pritom devet ili deset dobrih, a možda čak i odličnih strana svog posla.Zbog toga polako ali sigurno počinje da se rađa ideja da je jedino rešenje traženje novog radnog mesta.

Međutim, rešenje nije obavezno u traženju novog posla nego u tome da pronađete radost u poslu koji imate, a promenom stava život će delovati mnogo lakše.

Razgovarajte o dobrim danima i rešićete se depresije

Problem: U današnjoj ekonomskoj situaciji zaposleni se teže nego pre pet godina odlučuju da daju otkaz na poslu koji ih profesionalno i finansijski ne zadovoljava.

Rešenje: Da biste na poslu bili srećniji, usresredite se na uspešne dane i na zahvalnost i uvažavanje.
To su delotvorni protivotrovi koji eče depresiju na poslu, tvrdi Sonja Libomirski, koja istražuje osećaj sreće.
Na kraju radne nedelje nabrojte bar tri dobre stvari koje su vam se na poslu dogodile i bićete motivisaniji.

Novim ciljevima i izazovima razbijte osećaj monotonije

Problem: Dosadan posao, bez izazova.

Rešenje: Kad osetite da vam posao postaje dosadan, postavite sebi nove ciljeve i nove izazove kojima ćete usavršiti znanja i veštine. Istraživanja su pokazala da takva strategija razbija monotoniju, povećava učinkovitost i zadovoljstvo zaposlenih, tvrdi doktor Heidi Grant Halvorson, autorika knjige "Kako ostvariti svoje ciljeve".

Suočen s novim izazovom, mozak počinje da koristi svoje uspavane resurse - pažnju, pamćenje, samokontrolu i snagu volje, a mi se usled toga osećamo angažovano, korisno i zadovoljno.

Na posao ponesite svoju strast i posebnost

Problem: Od posla koji radite plaćate račune, kupujete hranu i garderobu, ali vas ne ispunjava jer sanjarite o umetničkoj profesiji.

Rešenje: Ne preduzmete li korake, nezadovoljstvo će rasti. Kreativnost i umetničku crtu pokušajte ugraditi u posao koji radite. Ne potiskujte svoje pravo ja. Na poslu budite ono što jeste i ne ostavljajte najbolji i najkreativniji deo sebe kod kuće, poručuje psiholog David Balard. Biti profesionalan ne znači isključiti posebnost i biti robot.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati