Na posao s grčem? Umesto otkaza, promenite stav | Slobodno vreme | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Slobodno vreme

26. 01. 2021. 14:16 0

Na posao s grčem? Umesto otkaza, promenite stav

Ako početkom svake radne nedelje na posao idete s grčem u želucu pitajući se zašto je petak tako blizu ponedeljka, a ponedeljak tako daleko od petka, očigledno je da se na poslu ne osećate dobro.

Idealan posao iz snova ne postoji. Sreća na poslu, baš kao i sreća u privatnom životu, počinje od vas samih, poručuje Sonja Libomirski, profesorka psihologije sa Univerziteta u Kaliforniji.

Takav stav postaje sve važniji jer prema američkoj anketi, zadovoljstvo i sreća na radnom mestu posljednjih godina su dotakle dno i na rekordno niskom su nivou.

Iako svaki novi posao na početku deluje kao izazov, a nove kolege kao idealni saradnici, taj dobar osećaj ne traje dugo.

Oduševljenje novim poslom nestaje već posle godinu dana rada. Kad se na radnom mestu pusti korenje, zaposleni počinju s traženjem mana.

Postaju laserski fokusirani na dve ili tri stvari koje im se ne sviđaju i koje im smetaju zanemarujući pritom devet ili deset dobrih, a možda čak i odličnih strana svog posla.Zbog toga polako ali sigurno počinje da se rađa ideja da je jedino rešenje traženje novog radnog mesta.

Međutim, rešenje nije obavezno u traženju novog posla nego u tome da pronađete radost u poslu koji imate, a promenom stava život će delovati mnogo lakše.

Razgovarajte o dobrim danima i rešićete se depresije

Problem: U današnjoj ekonomskoj situaciji zaposleni se teže nego pre pet godina odlučuju da daju otkaz na poslu koji ih profesionalno i finansijski ne zadovoljava.

Rešenje: Da biste na poslu bili srećniji, usresredite se na uspešne dane i na zahvalnost i uvažavanje.
To su delotvorni protivotrovi koji eče depresiju na poslu, tvrdi Sonja Libomirski, koja istražuje osećaj sreće.
Na kraju radne nedelje nabrojte bar tri dobre stvari koje su vam se na poslu dogodile i bićete motivisaniji.

Novim ciljevima i izazovima razbijte osećaj monotonije

Problem: Dosadan posao, bez izazova.

Rešenje: Kad osetite da vam posao postaje dosadan, postavite sebi nove ciljeve i nove izazove kojima ćete usavršiti znanja i veštine. Istraživanja su pokazala da takva strategija razbija monotoniju, povećava učinkovitost i zadovoljstvo zaposlenih, tvrdi doktor Heidi Grant Halvorson, autorika knjige "Kako ostvariti svoje ciljeve".

Suočen s novim izazovom, mozak počinje da koristi svoje uspavane resurse - pažnju, pamćenje, samokontrolu i snagu volje, a mi se usled toga osećamo angažovano, korisno i zadovoljno.

Na posao ponesite svoju strast i posebnost

Problem: Od posla koji radite plaćate račune, kupujete hranu i garderobu, ali vas ne ispunjava jer sanjarite o umetničkoj profesiji.

Rešenje: Ne preduzmete li korake, nezadovoljstvo će rasti. Kreativnost i umetničku crtu pokušajte ugraditi u posao koji radite. Ne potiskujte svoje pravo ja. Na poslu budite ono što jeste i ne ostavljajte najbolji i najkreativniji deo sebe kod kuće, poručuje psiholog David Balard. Biti profesionalan ne znači isključiti posebnost i biti robot.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Pandorina lopta

Zoran Živković [01.03.2021.]


Video dana

Borba za vakcine u Indiji

Anketa

Šta su radili Dijana Hrkalović i Slaviša Kokeza u policiji?

Rezultati