Ne učite decu da se uklapaju: Bitna je "zdrava pobuna" | Slobodno vreme | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Slobodno vreme

A. O.

13. 01. 2021. 10:13 0

Ne učite decu da se uklapaju: Bitna je "zdrava pobuna"

Obrazovanje i škole vremenom su postali sistemi sa zadatkom da “ujedine“ dečiji um, kako bi ga učinili pitomim i prilagodljivim ovom svetu. Oni koji su drugačiji, kreativni, oni koji odstupaju od poznatog, označeni su kao “teški ljudi“ i “moraju se odmah vratiti na pravi put“.  

Obrazovana osoba, u pravom smislu pojma, postaje pojedinac koji zna sopstvenu vrednost i koji sledi unutrašnje, ali ne i nametnute zakone da bi ih živeo i razvijao se. Obrazovanje nije tu kako bi pomoglo detetu da se prilagodi društvu. Ono služi da mu pomognete da razotkrije svoje talente, vodi ga i prati da prepozna tamnije strane svoje ličnosti i otkrije kako želi da komunicira.

Međutim, obrazovanje i škole vremenom su postali sistemi sa zadatkom da objedine um dece, kako bi ih učinili pitomima i prilagodljivima ovom svetu. Oni koji su drugačiji, kreativni, oni koji odstupaju od poznatog, označeni su kao “teški ljudi“ i moraju odmah da se vrate na pravi put.

Obrazovana osoba nije osoba koja apriori sledi pravila društva, a da prethodno nije razmišljala o njima i shvatila da li su u skladu sa njegovim osećanjima. Zato zdrava pobuna treba da bude rezultat svakog obrazovanja, piše "atma.hr".Zdrava pobuna znači miran, hrabar i kreativan unutrašnji protest koji dovodi do konstruktivne akcije. Ova velika kriza kroz koju prolazimo prilika je da probudimo odraslu osobu u nama, nateramo je da razmisli o značenju obrazovanja, pokrene svoju kreativnost i akciju.

Deca i mladi koji razmišljaju na ovaj način sada su nam potrebni više nego ikad ranije. A takođe i odrasli sa željom da nastave svoje obrazovanje. 

- Ne učite svoju decu da se prilagođavaju društvu, da budu zadovoljna onim što postoji, da prave kompromise sa onim što je pred njima; dajte im unutrašnje vrednosti pomoću kojih mogu da promene društvo i odupru se dijaboličnom projektu globalizacije svih mozgova - Tiziano Terzani, "Ideja sudbine".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Press zvonce

Zoran Živković [22.01.2021.]


Video dana

Lagana šetnja po Alpima

Anketa

Da li je država efikasna u borbi sa mafijom?

Rezultati