Slobodno vreme

Direktno.rs

31. 12. 2020. 12:51 0

Sklanjaju noževe iz kuće, oblače u belo: Novogodišnji običaji

Doček Nove godine se u raznim delovima sveta razlikuje u mnogim stvarima. U pojedinim zemljama doček je praćen i veoma zanimljivim običajima.

Predstavljamo vam najzanimljivije običaje dočeka Nove godine.

U Grčkoj se seče kolač

U Grčkoj se tradicionalno, u novogodišnjoj noći seče kolač u kome se nalazi skriveni novčić koji prema verovanju donosi sreću onome ko ga pronađe. Prvo parče kolača je za malog Isusa, drugo za oca kuće, a treće parče za kuću. 

Prema verovanju, ukoliko se u trećem parčetu nađe novčić to znači da će te godine rano doći proleće, a porodica može očekivati sreću tokom cele godine.

Brazilci na dočeku u belom

U Brazilu se Nova godina dočekuje pored okeana. Brazilci imaju običaj da je dočekuju obučeni u belu odeću. Ona simpbolizuje sreću i mir. Nakon slavlja u ponoć, vatrometa i večere, odlazi se na plažu kako bi se preskakalo “sedam talasa”, bacalo cveće u okean ili palile sveće da bi Nova godina donela sreću i bogatstvo.

Kinezi sklanjaju noževe iz kuće

Prema verovanju u Kini, crvena boja je boja koja donosi sreću i veselje, pa je upravo ova boja dominantna i za doček Nove godine.

Pripremanje za novogodišnju noć podrazumeva i sklanjanje svih noževa iz kuće na 24 sata kako se niko ne bi povredio jer bi ta nezgoda značila da je jedna osoba “presekla”, odnosno sprečila sreću cele porodice u novoj godini.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati