Slobodno vreme

Direktno.rs

21. 06. 2020. 07:54 0

Svakodnevno ih koristite, a ne brišete: TREBALO BI

Mobilni telefoni i dugmići na tastaturi su najprljaviji uređaji koje imate, na njima se nalaze kolonije virusa i bakterija. Ništa bolja situacija nije sa kvakama, volanom i podovima.

Zbog pandemije uvedene su mnoge novine u našim svakodnevnim životima, od odlaska u prodavnicu i održavanja socijalne distance do čišćenja kuće. Međutim, neke od ovih promena su privremene, a neke bi trebalo da zadržimo i kada se pandemija okonča.

- Redovno čišćenje površina koje su stalno "na udaru" je svakako jedna od najvažnijih mera suzbijanja širenja virusa i bakterija, i to ne samo tokom pandemije nego i kada je neko od ukućana prehlađen ili ozbiljnije bolestan - kaže lekarka Karolin Forte za magazin "Good Housekeeping".

Iako ne morate sumanuto da čistite od poda do plafona, posebno ako su svi ukućani zdravi, neke delove bi ipak trebalo detaljnije očistiti.

Kvake

- Kako biste znali koje površine u kući su njaviše na udaru, samo obratite pažnju koja najčešće dodirujete. Jer što ih više dodirujete, to ih češće treba čistiti - kaže Brian Sansoni, potpredsednik kompanije "American Cleaning Institute".

Zato se kvake nalaze na vrhu spiska. Stručnjaci savetuju da ih čistite vodom i sapunom jer ćete tako najefikasnije ukloniti prljavštinu, potom se savetuje da pređete vlažnim maramicama ili sredstvom za dezinfekciju.Kreditna kartica

Nosite je svuda sa sobom i posle svake kupovine obavezno je morate prebrisati maramicom za dezinfikaciju. Ovo je poželjno da radite i sa ključevima, novčanikom i torbom koju stalo koristite.

Volan

I u automobilu treba održavati higijenu, a posebnu pažnju posvetiti volanu jer ga najviše dodirujemo. Prema istraživanju koje je sprovela kompanija "Motorpoint", testirano je 20 površina u automobilu, ali je utvrđeno da je volan udarna površina na kojoj se skupljaju bakterije i virusi. Ništa manje opasne nisu ni kvake na vratima, menjač i guma na kontrolnoj ploči.

Kada čistite kola, primenite iste metode kao i kada čistite dom, s time da su na tržištu dostupni razni proizvodi koji su prilagođeni koži, ekranu na dodir i drugim osetljivim površinama. Maramicama za dezinfekciju treba prebrisati sve površine svaki put pre upotrebe.Prekidač za svetlo

Prema nekim istraživanjima kovid 19 se na površinama od nerđajućeg čelika i plastike zadržava do dva-tri dana. Baš kao i kvake, prekidači kao i sve ostale površine koje često dodirujete, prvo treba očistiti sapunom i vodom, pa potom prebrisati sredstvom za dezinfekciju.

Guma na uređajima

Svi uređaji koji imaju zaštitnu gumu kao ram poput mikrotalasne peći, šporeta, mašine za sudove i frižidera, treba detaljno čistiti.

Ove površine se čiste isto kao i kvake i prekidači. Što više ovakvih površina očistite, to više smanjujete rizik od zaraze - kaže doktor Džozep Vintez, infektolog.

Radna površina u kuhinji

- Ovo je površina koju treba svakodnevno čistiti. Održavajući je čistom nećete sprečiti samo koronavirus nego i ostale bakterije koje su prisutne u hrani - kaže Sansoni.

Radnu površinu u kuhinji trebalo biste čistite sa hidrogenom peroksidom od tri odsto, koji će otkloniti viruse za nekoliko minuta. Nanesite ga na površinu i ostavite 10 minuta pa potom dobro izribajte.Dugmići

Računari i laptopovi su jedni od najprljavijih predmeta u vašem domu. Zato je požljno da ih čistite svaki dan. Tastaturu bi trebalo okrenuti naopako i istresti iz nje svu prašinu koja se zavukla između dugmića. Zatim bi trebalo svako dugme prebrisati maramicom za dezinfikaciju i to naravno dok je uređaj ugašen.

Mobilni telefon

Najzaraženiji uređaj koji posedujete je svakako pametni telefon, dokazano je u čak 56 studija iz 24 zemlje. Kako biste pravilno očistili mobilni telefon Santoni savetuje da ga prvo prebrišete suvom krpom, pa ga onda prebrišite maramicom koja sadrži najmanje 70 odsto alkohol.

Isto važi i za računare, tablet uređaje, laptopove i sve ostale uređaje sa ekranom na dodir koje posedujemo.

Podovi

Ako je vaš dom "prometan" i ako radite od kuće i često kuvate, tada je jako bitno da vam podovi budu što čistiji. Preporučuje se da podove perete mešavinom jedne čaše izbeljivača na 18 litara vode.

Za drvene podove preporučuje se blaže sredstvo, mešavina sirćeta i vode može urediti izlakirane podove i očuvati im boju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati