Slobodno vreme

[ Izvor: Express.hr ]

26. 01. 2021. 18:31 3

KVALITET UPITAN, a obožavali smo svoje automobile: Jedan posebno

Stojadin, spaček, jugo - dimili su putevima Jugoslavije. Kupovna moć diktirala je i klasu vozila, ali koliko god nisu bili nešto, ovi automobili simbol su bezbrižnog doba bivše države.

Sadašnje generacije mladih koji kupuju automobile ne znaju koliko mogu biti srećni sa ponudom - nisu živeli u doba kad se Jugić smatrao najisplativijim automobilom.

Čudo jugoslovenske autoindustrije je po brojnim listama, uključujući i onu prestižnog Forbsa - najgori auto ikad proizveden. Da li je to nepošteno prema automobilu u kom su se tepisi nalazili kao "standardna oprema", a na zadnjem staklu grejač - navodno da bi grejao ruke dok ga guraju.

Jugo 

Jugo (Yugo) je proizvodila Zastava Auto iz Kragujevca. Taj automobil se izvozio u SAD tokom kasnih osamdesetih i mnogo puta je viđen u igranim i crtanim filmovima, kao i u knjigama. Prestao je da se proizvodi tokom decembra 2008. posle 794.428 primeraka ovog automobila. Ukupno je izvezeno 256.691 Jugića, a 141.511 je prodato na tržištu SAD-a. Italijanska fabrika Fiat projektovala je Jugo za Zastavu. Nacrt je zasnovan na šasiji automobila Fiat 127. Jugo je proizvođen u više varijanti od kojih su neke prilagođavane tržištu na kom je prodavan. Modeli prodavani u SAD-u bili su bolje izrade. Za američko tržište pripremljena i verzija s automatskim menjačem, ali zbog raspada SFRJ nikada nije počeo izvoz tih modela. Jugo je na tržištu Velike Britanije imao šiber.

Lada 1300

Lada 1300 nastala je na osnovu Fiata 124. Ona se proizvodila u bivšem SSSR-u, a model 1300 bio je jedan od najpoznatijih automobila u Jugoslaviji. Lada 1300 slovila je kao neuništiv automobil, kao i svaki Ladin model, ali se radilo samo o propagandi jer je kvalitet Lade bio vrlo upitan.

Zastava 750

 Zastava 750 popularna fića. Radi se o legendarnom simbolu Jugoslavije koji je počeo da se proizvodi u pogonima Crvene zastave 1962. godine po licenci Fiata 600. Ovaj automobil proizvodio se sve do 1985. godine. Zastava 750 koristila se u brojnim službama bivše Jugoslavije pa je tako bio vozilo nekadašnje milicije, autoškola i auto klubova.

Wartburg

Wartburg je dobio ime po dvorcu Wartburg u Eisenachu. Automobil se proizvodio u fabrici Fahrzeugfabrik Eisenach u Istočnoj Nemačkoj od 1966. do 1988. godine. On je bio relativno brz i prostran, a jedna od vrlina mu je bila i pouzdanost jer se nije previše kvario.

Renault 4

Renault 4 se proizvodio od 1973. pa do 1992. godine u fabrici IMV u Novom Mestu u Sloveniji koja je danas u vlasništvu Renaulta. Taj automobil je bio česta pojava na putevima Jugoslavije. U Sloveniji je proizvedeno 575.960 Renaulta.

Citroen 2CV

Citroen 2CV ili “Spaček” osmislio je Francuz Pierre-Jules Boulanger. Na prostorima Jugoslavije “Spaček” se proizvodio u slovenskoj fabrici Tomos koja se nalazila u Kopru. 1964. godine Citroen i Tomos se udružuju pa nastaje kompanija Cimos u kojoj su proizvedeni Citroen Ami, Ajkula, GS, AX, BW, CX,Visa i Dijana.

Trabant 

Trabant se proizvodio u fabrici VEB Sachsenring u istočnonemačkom gradu Zwickau od 1958. godine. Isto kao i Wartburg, prodaja Trabanta u Jugoslaviji bila je zastupljena još na početku 60-ih godina. Ono što se posebno isticalo kod Trabanta bila je njegova izrada jer je on napravljen od plastificiranog pamučnog otpada što ga je činilo laganim, ali i jeftinim.

NSU Prinz

NSU Prinz se od 1965. godine sklapao u sarajevskoj fabrici Pretis (Preduzeće Tito Sarajevo) koja je bila jedna od najvećih fabrika namenske industrije koja je poznata po pretis-loncu za ubrzano kuvanje, a u njoj je sklopljeno oko 15.000 automobila.

Austin

Slovenska fabrika IMV 1967. godine počela je sklapati Austin modele poput I300, Austin Maxi 1500 i Maxi 1750, ali i čuveni Mini 1000.

Zastava 101

Zastava 101, popularno nazvana Stojadin, proizvodio se od 1971. godine u kompaniji Zastava u Kragujevcu. Stojadin je napravljen prema modelu Fiata 600D i proizvodio se sve do 2008. godine. Osim u Jugoslaviji, Stojadin je bio popularan u Egiptu gde se automobil sklapao na gotovim delovima koji su stizali iz Srbije.

VW Golf

Volkswagen Golf se proizvodio u TAS-u (Tvornici automobila Sarajevo) od 1976. godine i u Sarajevu je proizvedeno 150.000 automobila. Golf je bio naročito popularan u Jugoslaviji, pogotovo Golf dvojka koji je počeo da se proizvodi 1985. godine.

Opel Kadet

Opel automobili su počeli da se sklapaju 1977. godine u IDA-i (Industrija delova automobila) u Kikindi, a među njima se nalazio i Opel Kadet koji je zbog svoje pouzdanosti i dostupnosti postao popularan.

Mercedes W123

Mercedes W123 su obožavali taksisti i gastarbajteri koji su svoj poslovni uspeh u inostranstvu pokazivali upravo ovim automobilom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati