Savremena žena

Direktno.rs

09. 04. 2022. 07:00 0

Farbate kosu? Izbegnite 6 grešaka

Ta divna nova boja tako je raskošna, jednostavno se presijava, stoji vam kao nikada ranije... Međutim, već posle nekoliko dana to je sasvim druga priča. Šta se dešava? Evo šta radite pogrešno.

Šamponirate kosu dan nakon farbanja

Ovo je jedna od najčešćih, ali i najskupljih grešaka. Nakon farbanja kose, najbolje je da sačekate 72 sata kako biste je prali šamponom. Potrebno je skoro tri dana kako bi se kutikula kose u potpunosti zatvorila, što pomaže molekulima boje da u potpunosti prodru u kosu. Odgovarajuće vreme obezbeđuje da boja kose bude postojanija i dugotrajnija.

Prečesto pranje

Voda je najveći neprijatelj farbe. Hemikalije u farbama za kosu vašu kosu čine ranjivijom na efekte vode. Naravno, to ne znači da bi trebalo da prestanete da perete kosu – biće dovoljno da napravite male i jednostavne promene, na primer da izostavite prekomerno ispiranje kose. Nakon šamponiranja i nanošenja regeneratora, nemojte podleći porivu da glavu nagnete unazad i pustite da voda teče preko nje nekoliko minuta. Takođe, odlična opcija umesto šamponiranja je i korištenje suvog šampona, koji će upiti sve masnoće iz kose.

Ispiranje previše toplom vodom

Prilikom ispiranja kose, temperaturu vode podesite na mlaku ili prohladnu. Vruća voda podiže spoljašnji sloj kutikule dlake, što je jedan od najčešćih razloga zbog kojih farba bledi. Što je toplija voda to i farba brže bledi.

Ne koristite regenerator za ofarbanu kosu

Ofarbana kosa ima veće predispozicije da postane suva, krhka i lomljiva pa je najbolje da o njoj povedete računa koristeći regeneratore koji su namenjeni za ofarbanu kosu. Oni će pomoći u stvaranju zaštitne barijere koja može sprečiti brzo ispiranje boje. Obavezno nanosite gerenerator posle svakog pranja, a odlična opcija su i regeneratori koji se ne ispiraju, jer pomažu kosi da duže zadrži vlažnost.

Grubo sušenje peškirom

Prerevnosno sušenje peškirom može uticati na to da farba brže izbledi, a vaši vrhovi mogu postati izrazito suv, i pa čak i oštećeni. Umesto toga, kosu polako i nežno brišite i pustite da se suši prirodnim putem, koliko god je to moguće.

Preterano korišćenje alata za stilizovanje

Ofarbana kosa je osetljivija na toplotu. Kako ne bi došlo do situacije da spržite kosu, pre korišćenja alata za stilizovanje koji rade na principu toplote, na kosu nanesite sprej za zaštitu od toplote.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati