Savremena žena

12. 01. 2022. 07:09 19

Najodlikovanija žena ratnik: Srpkinji se svet divio

Priče o malim devojčicama obično počinju sa "bila jednom jedna devojčica koja je želela da postane princeza". Junakinja ove priče ne uklapa se u taj stereotip, baš kao ni u mnoge druge. Milunka Savić, mlada devojka iz potkopaoničkog sela Koprivnica želela je da brani svoju otadžbinu i dobrovoljno se prijavila kada je Kraljevina Srbija objavila mobilizaciju pred početak Prvog Balkanskog rata 1912. godine.

Da li je ženi mesto u rovu?

U idealnom svetu niko nikada ne bi morao da obuče uniformu i da ode u rat. Nažalost istorijska zbivanja na ovim prostorima često su dovodila do ratnih sukoba. U periodu o kome govorimo, pre više od sto godina, žene su se širom sveta borile za svoj položaj u društvu koje ih nije priznavalo kao ravnopravne sa muškarcima. Shodno tadašnjim shvatanjima žena je mogla da se priključi vojsci kao bolničarka, i to je bilo to. Međutim Milunka Savić htela je nešto do tada nečuveno, htela je da ide u borbu sa muškarcima.

Da bi svoj naum ostvarila pribegla je lukavstvu i snalažljivosti, osobinama koje će joj uz odvažnost u narednim ratnim godinama pomoći da postane jedinstven primer u istoriji ratovanja. Milunka se preobukla u muškarca i u mobilizacijske spiskove zavedena je kao dobrovoljac Milun Savić. Njena tajna otkrivena je posle skoro godinu dana ratovanja kada je ranjena u Bregalničkoj bici. Do tada pokazana hrabrost bila je zalog koji ju je zadržao u jedinici, iako su sada svi znali da ona nije Milun već Milunka. Legenda o hrabroj ratnici počela je da se širi među njenim saborcima.

Najodlikovanija žena ratnik - majka velikog srca

Austrijska objava rata Srbiji i početak Prvog svetskog rata za Milunku su značili ponovno oblačenje uniforme. Uprkos prvobitnim odbijanjima vojvoda Stepe Stepanovića i Radomira Putnika da je prime u redove srpske vojske kao borca, ona zahvaljujući svojoj nepokolebljivosti postaje deo slavnog Gvozdenog puka. Učestvovala je u legendarnim bitkama i ranjena prošla povlačenje preko Albanije. Tokom tih godina Milunka je pokazala neverovatnu hrabrost i izdržljivost sa jedne strane, ali i vanvremensku ljudsku stranu svoje neponovljive ličnosti.

Zbog svog junaštva Milunka je bila nosilac brojnih domaćih i stranih priznanja, a u istoriji ratovanja ostaće zabeležena kao najodlikovanija žena ratnik. Međutim u godinama posle rata do izražaja dolazi još jedna njena veličanstvena osobina. Milunka Savić je, uz svoju kćerku Milenu i još tri usvojene devojčice, odškolovala više od tridesetoro dece koja su u njenom skromnom domu pronašla toplo utočište i sigurnu bazu iz koje će se otisnuti u svet nakon završenog školovanja. Brojni pripadnici savezničkih snaga koji su joj salutirali prilikom dodele visokih odlikovanja bi sasvim sigurno vojničkim pozdravom odali počast hrabroj Milunki i na tim plemenitim stranicama njene knjige podviga.

Milunka Savić, ime koje se ne zaboravlja

Zbog svega što je činila i načina na koji je to radila, Milunka Savić zaslužuje počasno mesto u našim srcima i našim sećanjima. Iz njenih dela moguće je mnogo toga naučiti, a njena skromnost i junaštvo biće inspiracija mnogim budućim pokolenjima. Ponosni smo što smo je imali i što je još uvek imamo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Još jedna cigla u zidu

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati