Savremena žena

L. J.

28. 12. 2021. 12:28 19

"Mama, čula sam o Legiji, o Đinđiću ništa"

Kakav poraz! Lični, sistemski?! Rečenica moje ćerke od koje sam se zaledila.

"Mama, čula sam za Legiju, mislim slušala sam o njemu, o Đinđiću ne znam ništa", rekla mi je moja tinejdžerka (15) tokom šetnje.

Bolje šamar da sam dobila. Moralo bi biti obrnuto. Moralo bi biti da je čula i slušala o Zoranu Đinđiću.

Kako se desilo da se on ne pominje za razliku od ovog drugog? Da ga ja nisam nikad pomenula, da nije čula u školi? Možda nije slušala na tom času? Imaju li deca lekciju o ubijenom premijeru?

Šetala sam sa ćerkom i pričale čime bi volela da se bavi u životu, šta se uči na kom fakultetu. Nekako smo došle do filozofskog, pa sam joj rekla, da ga je na primer Zoran Đinđić završio.

Htela sam da joj približim koliko su zapravo obrazovani ljudi koji završe Filozofski fakultet.

Onda mi je ona rekla da je čula za Legiju i da je on "valjda" ubio Đinđića.

"O Legiji sam čula, tako mi se zove drug na 'Haus partiju' (neko virtuelno tinejdžersko dešavanje) i otkud znam priča se o njemu, ali o Đinđiću ne znam ništa", objasnila mi je.

Osetila sam novi talas nepravde i ispričala joj ono što znam i mislim o ubijenom premijeru. Da je bio izuzetno obrazovan, da je voleo Srbiju i da se plašim da će proći mnogo generacija da se rodi takav političar.

Da je Zoran Đinđić išao ispred svog vremena, da se često citira njegova rečenica "gledajte u budućnost, tamo ćemo se sresti Vi i ja…" i pomislila da želim da se moja i sva naša deca u toj budućnosti koja je došla sreću sa ispravnom Srbijom, da se u nekoj igrici više ne zovu Legija ili kako god po nekom ko pomen ne zaslužuje.Silno sam htela da moja ćerka što bolje razume kolika je nepravda Đinđićevo ubistvo i isto toliko nepotrebno pominjanje Legije sem po najvećem zlu.

Svedoci smo da danas ozbiljne ljude u politici možemo nabrojati prstima i nažalost nikad nećemo znati gde bi danas bila Srbija da njen prvi demokratski izabran predsednik vlade nije ubijen tog 12. marta 2003. godine, ali ne smemo dozvoliti da se o tome ne govori ili (još gore) govori onako kako nije bilo.

Sledeća misao mi je bila rečenica iz nove Marčelove pesme: "Tol'ko sam zabrinut da delujem k'o bezbrižan".

Odlično sam je razumela i osetila kolika je istina baš ta misao. Tolika da nemam pravo ni na kakvu "bezbrižnost" pa da se onda čudim što tokom uobičajene šetnje čujem da tinejdžerka zna za Legiju, ali da o Đinđiću ništa nije čula...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


U trendu

Zoran Živković [29.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati