Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: Telegraf.rs ]

01. 12. 2021. 13:18 0

Zlata (18) iz Arilja je državna šampionka u matematici

Zlata je osvojila plasman na Evropsku matematičku olimpijadu za devojke koja će se u aprilu održati u Mađarskoj.

Zlata Stefanović (18) iz Arilja je, kako joj i samo ime kaže, devojka zlata vredna. Učenica trećeg razreda Matematičke gimnazije, srpska šampionka znanja, majstor matematike, fizike i elektronike, i još štošta, piše Telegraf.rs.Zlata ne "iskače" iz televizora, a prava je zvezda, i zato je ovo priča o njoj. Nemojte da je propustite.

Povoda da se piše o ovoj zlatnoj devojci uvek ima, a ovoga puta je to prvo mesto koje je osvojila na ŽSMO (ženska srpska matematička olimpijada).

Kako nam je objasnila, sada sledi plasman na jedno veliko takmičenje - ona i još tri devojke predstavljaće Srbiju na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke koja se održava u Mađarskoj od 6. do 12. aprila 2022. godine.

Otkud baš "ženska" olimpijada, kakve su to podele, pitali smo je.

- To je samo želja da se devojke i devojčice u Srbiji više interesuju za matematiku i nauku, podsticaj i pokušaj da se matematika popularizuje među devojkama. Zanimljivo je da će naš tim ovoga puta činiti četiri devojke različitih uzrasta. Imaćemo i prvi i drugi i treći i četvrti razred srednje škole. Mislim da smo dobitna kombinacija - hrabro poručuje Zlata.

Na pitanje da li joj je bilo teško na Ženskoj srpskoj matematičkoj olimpijadi, u dahu nam je rekla "ne". Iza Zlate je toliko takmičenja da tremu više i ne oseća. Ali...

- Paaaa, možda sad imam malo treme, jer ipak ću u Mađarskoj da predstavljam prvenstveno našu državu, pa onda tek sebe i svoju školu. Imam veću odgovornost. Ali, daću sve od sebe. Ostala takmičenja su mi više kao nova iskustva za učenje - priznaje nam zlatna devojka.

U školi inače sa drugom vodi i sekciju primenjene fizike i elektronike u čemu je, kaže, jako strastvena. Bez namere da podstičemo predsrasude, ali nismo mogli, a da je ne upitamo i kako se jedna devojčica toliko zaljubi u predmete koji i dalje važe za pretežno muške.

- Krenulo je od malena. Interesovale su me zagonetke i pitalice. Imam dve starije sestre koje su volele da se igraju učiteljice sa mnom i da mi pokazuju malo naprednije stvari. Mislim da se tako rodila i ljubav ka matematičkom razmišljanju. Matematika je moja najveća ljubav i to je definitivno i moj poziv u budućnosti - zrelo zaključuje Zlata, a njene fotografije mođete pogledati OVDE.

Porodica joj je najveća podrška. Roditelji bi, dodaje, bili ponosni na nju koliko god da je postigla, a sada su naročito ponosni.

Formula uspeha nije tajna. Malo talenta, puno rada, puno upornosti, i tako se jednog dana može postati najbolji.

- Ja bih rekla: neodustajanje od svojih ciljeva. Pratite svoj talenat i želju i svaki dan radite na tome - poručuje naša zlatna devojka, a mi joj držimo fige da se i u aprilu vrati okićena medaljom i podseti nas na prave vrednosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati