Savremena žena

Direktno.rs

17. 08. 2021. 15:52 4

Brišite sve slike i gubite se iz zemlje!

Ovih dana u Avganistanu vlada opšti haos. Talibanske trupe preuzele su vlast u državi, a desetine hiljada stanovnika u panici pokušava da napusti zemlju.

Svet su obišli stravični snimci sa aerodroma u Kabulu na kojem se vidi avioni pretrpani ljudima koji očajnički žele da pobegnu iz zemlje. Nova vlast zauzela je prestonicu i već su nametnuli stroge zakone koji se tiču žena.

Udar će osetiti i sportisti u ovoj zemlji. Sportisti Avganistana neće putovati na Paraolimpijadu u Tokio, a od bavljenja sportom će morati odustati sve ženske selekcije u svim sportovima.

Tog scenarija neće biti pošteđena ni ženska fudbalska reprezentacija Avganistana sudeći po izjavi njihove selektorke Kalide Popal.

Ova 34-godišnja selektorka je izjavila kako danima prima pozive uplakanih i uplašenih fudbalerki koje traže način kako pobeći od talibana, ali i komšija koji su sada dočekali priliku da njihov aktivizam i borbu za samostalnost vrate na marginu društva.

- Ohrabrujem ih da obrišu profile na društvenim mrežama, da obrišu sve svoje fotografije i da pobegnu i sakriju se na sigurno. Srce mi se slama jer smo svih ovih godina radili na tome da one postanu ravnopravni deo društva, a sada im moram govoriti da umuknu i nestanu. Njihovi životi su u opasnosti - između ostalog je izjavila Popal u intervjuu za Asošijeted Pres.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati