Savremena žena

Direktno.rs

28. 06. 2021. 16:22 0

"Preko noći" ostarila decenijama: Izborana tinejdžerka

Očajna 16-godišnjakinja kaže da sada izgleda kao njena baka od 50 godina.

Raizel Grejs Kalago (16) bila je mis u nekoliko navrata na Filipinima. Međutim, prošle godine počeo je njen pakao.

Tada je praktično preko noći počela da primećuje bore. Vrlo brzo je "ostarila" nekoliko decenija. Iako i dalje pohađa srednju školu, kada se pojavi na ulici, svi misle da je u pedesetim godinama.

- Promene su počele da se dešavaju prvo u vidu osipa ispod vrata i lica. Bolelo me je na dodir. Onda, kada bi se osip povukao, ostale bi bore. Obilazili smo sve moguće lekare ali niko nije imao pojma šta mi se dešava - kaže Raizel.

Konačno su u jednom trenutku došli do stručnjaka koji je otkrio izvor njenih problema. U pitanju je ekstremno redak poremećaj po imenu progerija ili Hačinson-Gilford sindrom.

- I dalje sam mlada, a izgledam kao starica i sa tim moram da se pomirim. Ljudi često misle da sam starija od svoje majke, ona je izrazito mladolika - kaže Raizel.

- Pošto se sve dešavalo u vreme pandemije, nosila sam masku pa mi je bilo malo lakše. Ne mogu da se pomirim sa svojim stanjem, stid me je da izlazim i zato i dalje nosim masku i ne planiram da je skinem. I komšiluk me pita šta mi se desilo, a ja prosto ne mogu više da odgovaram na ta pitanja. Samopouzdanje mi se potpuno srozalo i plašim se da nikad neću moći da vratim svoj nekadašnji izgled - očajna je ova tinejdžerka.

- Trenutno na celom svetu ima oko 200 dijagnostikovanih slučajeva progerije. Za tu bolest i dalje nema leka, tek se istražuje - kaže dr Džejms Jang, koji joj je i identifikovao bolest.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati