Mnogi greše: Evo šta znače simboli na etiketama odeće | Savremena žena | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Savremena žena

Direktno.rs

04. 01. 2021. 14:43 0

Mnogi greše: Evo šta znače simboli na etiketama odeće

Uvek obratite pažnju na znakove na etiketi svog omiljenog odevnog predmeta. A da li znate šta znače simboli na etiketama odeće?

Mali simboli koji se nalaze na etiketi bilo kojeg odevnog predmeta nisu sugestije. Oni predstavljaju uputstvo za čuvanje odeće. Ako ignorišete ove simbole, vaša odeća nakon pranja može da se smanji ili izgubi boju. 

Kako piše portal "C net" ovo su najčešći simboli na etiketama i ovo je njihovo značenje:

Simbol kade

Ova ikonica predstavlja kadicu s vodom. Ako je vidite na etiketi, to znači da se taj komad odeće može prati u veš mašini. Ako je ovaj simbol precrtan, onda se taj odevni predmet ne može prati u mašini i najverovatnije se mora čistiti na suvo.

Zvuči jednostavno, zar ne? Doduše ova ikonica dolazi s mnogo dodatnih oznaka.

Ako se unutar kadice nalazi broj, on označava maksimalnu temperaturu na kojoj možete prati taj komad odeće. Tačke u kadici takođe pokazuju temperaturu. Jedna tačka označava pranje u hladnoj vodi, dve tačke u toploj vodi i tri tačke predstavljaju vruću vodu.

Ako ispod kadice ne stoji linija, to znači da bi se odeća trebala prati normalnim ciklusom pranja. To je dug ciklus pranja s visokim brojem okretaja.

Ako ispod kadice stoji jedna linija, to znači da bi se odeća trebala prati u toploj vodi, na srednjoj brzini okretaja i na kraju se isprati u hladnoj vodi kako se ne bi izgužvala. Dve linije ispod kadice označavaju da se ta odeća mora prati "nežnim" ciklusom.

Ovaj tip pranja predstavlja sporo okretanje odeće na niskoj temperaturi. Najčešće se koristi za delikatnu odeću. Ruka u kadici znači da se taj komad mora oprati na ruke, umesto u mašini.

Simbol pegle

Ako vidite simbol pegle na etiketi, to znači da taj komad odeće možete peglati, a ako je pegla precrtana, ne smete. Naravno, postoje i varijacije.

Tačkice u pegli označavaju temperaturu na kojoj se određena tkanina sme peglati. Ako vidite jednu tačku u pegli, to znači da peglu pre peglanja postavite na nisku temperaturu. Dve tačke predstavljaju peglanje na srednjoj temperaturi i tri tačke označavaju visoku temperaturu koja se najčešće koristi za peglanje pamuka ili posteljine.

Simboli za sušilicu

Simbol za sušilicu je kocka u kojoj je krug, ali ponekad može biti i samo krug. Ako je ovaj simbol precrtan, tu odeću ne smete sušiti u sušilici. Ako je ipak stavite na sušenje, ta se odeća može skupiti ili oštetiti. Najbolje bi bilo odeću koja ne sme u sušilicu osušiti na vazduhu.

Obratite pažnju na tačke. Simbol za sušenje s tačkom u sredini znači da se odeća može sušiti na normalnom programu za sušenje. Dve tačke znače da se odeća može sušiti na visokoj temperaturi. Prazan krug znači da možete postaviti koju god temperaturu želite.

Obratite pažnju je li ikona obojena ili ne. Ako vidite obojeni simbol, to znači da  tu odeću morate sušiti bez zagrejavanja.

Simboli izbeljivača

Mnogi ljudi jednostavno pretpostave da sve bele komade odeće mogu izbeliti izbeljivačem. To nije istina i zaista prvo trebate proveriti etiketu.

Beli trougao znači da možete koristiti izbeljivač, ali trougao s linijama znači da biste trebali da koristite izbeljivač bez hlora. Obojen i precrtan trougao znači da nikako ne smete koristiti izbeljivač.

Simboli za hemijsko čišćenje

Krug sa slovom u njemu znači da se taj komad odeće treba čistiti na hemijskom čišćenju.

Slovo u simbolu govori radnicima na koji proces čišćenja treba staviti odeću. Vi ne morate znati šta znače ovi simboli, ali je važno znati da su za hemijsko čišćenje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Press zvonce

Zoran Živković [22.01.2021.]


Video dana

Uputstvo za brigu o bebi

Anketa

Da li je država efikasna u borbi sa mafijom?

Rezultati