Savremena žena

08. 07. 2020. 16:20 0

Danas isplativije Hermes i Šanel torbice od umetnina

Kreacije velikih brendova trenutno su bolja investicija od umetnina. Na aukcijama dosežu basnoslovne cifre, pokazalo je istraživanje američke kompanije Art Market Researchiznose.

Statement torbice trenutno su najbolja investicija, jer je njihova vrednost u poslednjih desetak godina porasla za 83 odsto.

Donedavno tu čast su imale umetnine, ali danas se ipak najviše isplati ulagati u torbice brendova kao što su Hermes, Šanel i Luj Viton.

Istraživanje je pokazalo da je na aukcijama prošle godine prodato oko 3.500 torbica, u vrednosti od oko 33 miliona evra.

Najskuplja od skupih je Hermes Himalajan Birkin, koja je već duže vreme najcjenjenija torbica na svetu. Najvišu cenu postigao je upravo taj model, u varijanti s dijamantima i belim zlatom, prodata je za skoro 400.000 evra.

Međutim, to nije jedina Birkinica koja ima top cenu, jer čak deset najskupljih torbi nosi to ime, a razlikuju se po materijalu, vrsti kože i detaljima.

Poslednjih desetak godina njena vrednost porasla je za čak 93 odsto, dok je Keli torbica, iste modne kuće, danas skuplja za čak 129 odsto. I Šanel je u prestižnom društvu, cena klasičnog flap modela porasla je za čak 132 odsto.

Što je torbu teže kupiti, da li zato što se više ne proizvodi ili je deo limitirane serije, to je skuplja i traženija na tržištu prestižnih kreacija.

Kako je proizvodnja Hermesovih torbi vrlo ograničena, s godinama dugim listama čekanja, kolekcionari su često spremni da plate dva do tri puta veću cenu čim kreacija dođe na aukciju.

Naravno, veliki je i broj ljudi koji čuvaju svoje kolekcije skupih torbica i ne žele da ih prodaju. Njihove kolekcije vrede milione, a često su to slavne dame.

Čak je i u vreme karantina jedna aukcijska kuća rasprodala sve dizajnerske torbice u vrednosti od oko 1,6 miliona evra. Naravno, među njima se našla i jedna Himalajan Birkin od krokodilske kože koja je otišla za oko 160.000 evra, objavio je Forbes.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati