Savremena žena

21. 05. 2020. 17:57 0

Zbog korone je porodili u komi, bebu dobila mesec kasnije

Alisija Kapers obolela je od koronavirusa u zadnjem tromesečju trudnoće, ali za razliku od sina i supruga, ona je nije lako podnela. Porodila se u indukovanoj komi.

Za Alisiju Kapers i Ziada Razaka dolazak druge bebe nije bio ni najmanje jednostavan. Već neko vreme želeli su trogodišnjem sinu Zajniju da podare brata ili sestru, ali začeće je trajalo malo duže.

U međuvremenu je Alisija ostala trudna, ali je u 31. nedelji trudnoće, krajem marta hospitalizovana u bolnici u Sansinatiju zbog koronavirusa.

Njihov sin Zajni je početkom marta imao temperaturu i bio je umoran, ali majka ga je lečila i ozdravio je. Zatim se suprug razboleo, patio je od umora i glavobolje, a izgubio je i čulo mirisa i ukusa.

- Poprilično smo sigurni da je virus procirkulisao kroz našu porodicu - ispričao je Ziad (37) za CNN.

Alisija je počela da se oseća loše nedelju dana posle supruga. Zabrinula se da je reč o koronavirusu jer joj se zdravlje pogoršavalo.

Muž je odveo u bolinicu 24. marta. U roku od nekoliko sati stavili su je na respirator.

- Ne znam da li su mislili da će se izvući. Počeli smo da razgovaramo o sigurnim načinima porođaja - priča Ziad.

Lekari su Alisiju okrenuli na stomak, da bi joj povećali dotok kiseonika u pluća i dali lek remdesivir kao deo kliničkog ispitivanja.

Medicinske sestre su svako jutro Ziada zvale i stavljale mobilni na Alisijino uvo. Ona je bila pod sedativima, ali Ziad joj je pričao o njihovom sinu i smešnim uspomenama da bi je razveselio i motivisao da nastavi da se bori.

Kada je Alisija dobila bolove, dva meseca pre termina, doktori su odlučili da je porode u medicinski indukovanoj komi.

Drugog sina Lajta nisu mogli odmah da upoznaju.

Nakon što se porodila, Alisijino zdravlje se poboljšalo, ali oporavak je bio spor. I dalje je bila na respiratoru. Prošlo je nekoliko sedmica dok Alisija nije bila u potpunosti svesna da je rodila sina.

- Sećam se kada sam otišla u kupatilo prvi put otkako sam se probudila i ugledala ožiljak. Pomislila sam: 'O Bože, pa tu nikad nisam imala ožiljak. O da, to je od carskog reza' - ispričala je Alisija.

U trenutku porođaja, tata Ziad je bio u 14-dnevnom karantinu. Kada je upoznao sina, bio je negativan na koronavirus, a rezultate testova bebe još su čekali. Doneli su mu ga u sobu za izolaciju, nosio je masku, naočare i zaštitno odelo kada je Lajta prvi put držao u naručju.

Nisam smeo da mu diram kožu, ali bilo je bolje išta nego ništa - ispričao je.

Dečak je bio negativan na koronavirus.

Alisija je u međuvremenu svoj 40. rođendan dočekala u bolnici, gde je bila više od mesec dana. Kada je odlazila sestre i medicinsko osoblje su je ispratili aplauzom.

Obzirom da se dečak rodio kao nedonošće, Alisija je kući otišla bez njega. Kada ga je Ziad doneo kući par dana kasnije, prvi put ga je uzela u naručje.

Alisija je pobedila virus, ali je i dalje bila jako slaba. I dalje prima kiseonik, a snaga joj se polako vraća. Još uvek teško priča zbog rane od traheotomije koja joj je urađena prilikom lečenja.

Iako je srećna što je konačno kod kuće sa porodicom, ovoj majci definitivno nije lako, a grize je savest jer ne može normalno da se brine o svom sinu.

Ne može da ustane.

- Osećam se krivom ali moram razumeti da mi je on spasio život - zaključila je Alisija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati