Savremena žena

Direktno.rs

19. 05. 2020. 16:36 0

Operite kod kuće odeću "za hemijsko čišćenje"

Upozorenje na etiketi postoji kako bi se smanjio rizik od nepravilnog pranja odeće kod kuće i kako bi se zaštitili proizvođači.

Ono što piše na etiketi pojedinih odevnih predmeta nije nužno i jedini način čišćenja. Odeću na kojoj piše da je dopušteno samo hemijsko čišćenje zapravo smete da operete sami kod kuće, ali pritom je potreban određen oprez.

- Uputstva na oznakama za negu odeće nisu nužno najbolji način čišćenja, nego se tako proizvođači štite od nepopravljivih šteta u slučaju da se ne pridržavamo uputstava - izjavila je Gven Vajting, suvlasnica njujorške kompanije za hemijsko čišćenje.

Njeno mišljenje potvrdio je i Stiv Burstin, koji se celog života bavi hemijskim čišćenjem. On kaže da, kada oznaka kaže "samo za hemijsko čišćenje", to ne mora nužno da znači da se predmet ne može oprati ručno, naročito ako je izrađen od prirodnih vlakana. Nalepnica postoji kako bi se smanjio rizik od nepravilnog pranja odeće kod kuće.

Odevni predmeti izrađeni od prirodnih vlakana (pamuk, svila i lan) ili poliestera verovatno se mogu prati ručno ili u hladnoj vodi u mašini za veš.

Odeća napravljena od osetljive sintetike ili od mešavine tkanina, uključujući svilu i vinu, kao i kožne i antilop predmete, ali i one s metalnim ukrasima i perlama ipak je pametnije odneti na hemijsko čišćenje.

Ovo su neki od načina na koje odeću "samo za hemijsko čišćenje" možete oprati i kod kuće.

1. Ručno pranje

Lavor napunite vodom propisane temperature, poželjno što niže, na primer 30 ili 40 stepeni. Koristite nežni sapun, a ne deterdžent. Sapun za posuđe ili šampon za kosu takođe su dobre opcije.

Koristite ruke ili drvenu kašiku kako biste "promešali" odeću. lagano je istrljajte, a onda ostavite da se natapa u tečnosti. Odeću isperite jedan po jedan komad u čistoj vodi.

Čistu odeću okačite da se suši na stalku za sušenje.

2. Mašinsko pranje

Ako zaista želite da koristite mašinu, u njoj možete oprati odeću ali jedno od glavnih upozorenja je da mašina mora biti uključena na program brzog pranja, da se ne bi oštetila tkanina.

3. Kućni setovi za hemijsko čišćenje

U osnovi, ti setovi deluju tako što prvo obradite mrlje na odeći, a zatim ih očistite stavljanjem vlažnog jastučića s rastvorom za čišćenje iz pribora u sušilicu, gde ga toplota sprovodi. Iako ti setovi dobro osvežavaju odeću, nisu najbolji za uklanjanje mrlja na bazi ulja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati