Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: standard.uk ]

20. 03. 2020. 09:12 0

Saveti samohrane majke o radu od kuće

Raditi od kuće kao samohrani roditelj možda zvuči kao idealno rešenje. Veća fleksibilnost oko rada po kući, više vremena sa decom i više razloga nego ikad da nosite pižamu svaki dan po ceo dan. Ali ipak je ovo mač sa dve oštrice.

Dok se mnogi od nas trude da se organizuju kad je u pitanju rad od kuće, samohrana majka Rebeka Koh, blogerka za The Mother Edit, savetuje kako da rad od kuće bude efikasan i to u prisustvu deteta.

Radim uglavnom od kuće od kako sam rodila svog sina, vremenom sam naučila da nije lako raditi celo radno vreme i održavati domaćinstvo, ali vremenom sam naučila nekoliko stvari.

- Ako ste novi u radu od kuće i navikli ste da imate jasne granice „posla“ i „kuće“, stvari će uskoro postati malo konfuzne. Bez obzira na to da li škole rade ili ne, vi morate da naučite kako da radite vaš posao pored i oko vase dece, ovo su neki moj saveti - piše Koh.

Budite iskreni sa poslodavcima

Prvo što treba da uradite je da budete jasni i da objasnite vaše stanje poslodavcima. Ako je obično radno vreme u kancelariji od devet do 17 časove, ali vi morate da krenete u školu u 15 sati i da pripremite večeru za svoju decu u 18 časova, onda je najbolje da se dogovorite za neko fleksibilno radon vreme. Ne želite da se imate problem sa klijentima i da u sred konferencijskog razgovora putem internet, vaši klijenti slušaju trogodišnjak koji moli za užinu. Mnogo je bolje da se ponuditi da putem e-pošte komunicirate i sklapate poslove.

Grickalice

Kada govorimo o grickalicama u kojima vi samo želite sami da uživate dok ste na poslu najbolje bi bilo da imate tajni štek. Grickalice stavite u običnu činiju i preko njih stavite voće ili neku hranu koju vaša deca ne vole, a ako baš pitaju da li ima nešto za grickanje u kući, prosto recite da se pojelo i da nema više.

Budite iskreni prema deci

Osim što ćete poslodavcima reći šta mogu da očekuju od vas, proverite da je i vaše dete informisano o situaciji, ako je dovoljno staro da bi razumelo. Recite im da će sada morati da provedu i neko vreme sami, iako ste vi u istoj prostoriji. Ako su deca isuviše mala, pokušajte da im nađete zanimaciju ili da im osmislite igru koja može da im drži pažnju neko duže vreme.Raspored

Deca se osećaju bezbednije kada imaju rutinu. Isplanirajte svakodnevni rad od kuće i držite se toga tako da vaša deca znaju šta mogu da očekuju. Ako deca nisu u školi, podesite rutinu koja vama odgovara, to može biti sat igre, a zatim sat rada za vas i sat učenja, sat solo igranja, sat vreme film za decu, pa onda je tu i vreme za užinu. Mnogo je teže napraviti raspored ako imate mališana koji žele više pažnje, ali ako zna da će imati vremena za mamu nakon nekoliko igara onda će sigurno uspeti da izdrži do vase prve pauze.

Granice

Imati decu dok radite može vam biti teško da razdvojite porodični život i poslovni. Pokušajte da zamislite nevidljive granice i ne dozvolite da se životi stapaju u jednu veliku grupu. Ne ponašajte se prema svojoj deci kao prema kolegama.

Takođe bi trebalo da pokušate da imate jasno radon vreme, kada ujutru krećete sa radom i kada naveče završavate. Zadržavanje posla u jednoj sobi, koja može da bude vasa radna soba, i ne sedenje u dnevnom boravku uveče sa laptopom je dobar početak.

Vreme ekrana

Ne upadajte u zamku razmišljanja kako će se „digitalna dadilja“ ili vaš mobilni telefon, da brinuti o deci dok radite. Vreme koje dete provede uz ekrana je u redu dok je u granicama normale, ali ako je to više od sat vremena onda se mogu javiti neki problem. Nema potrebe da dajete detetu vaš telefon, ako je lep dan pustite ga da se igra napolju u dvorištu ili da se igra sa pravim igračkama, a ne sa video igrama.

Pobrinite se da vam veče bude slobodno

Iako ćete možda povremene radne noćne smene, da biste nadoknadili izgubljene sate tokom dana, važno je da ako ugrabite priliku da imate slobodno veče, njega iskoristite da se odmorite. Može biti usamljeno biti samohrani roditelj, zato nazovite prijatelje i nekog člana porodice porodicu i malo proćaskajte. Za promenu, prijaće vam opuštena priča sa odraslima.

Brinite o sebi

Svoju negu shvatite ozbiljno koliko i karijeru. Imate dva posla sa punim radnim vremenom i samo jedan sat radnog vremena za sebe, bez sumnje ste preopterećeni, čak i ne uzimajući u obzir ova izvanredna i stresna vremena. Vaš rad je važan, ali vaš glavni posao je još važniji. Odvojite onoliko vremena koliko vam zapravo trebate. Zatražite pomoć  i prihvatite je kad vam je ponude.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Čas virusologije

Zoran Živković [02.04.2020.]

Video dana

Medved kao uzoran "građanin"

Anketa

Da li ste za ukidanje šetnje vaših kućnih ljubimaca od 20 do 21 čas?

Rezultati