Savremena žena

13. 03. 2020. 07:04 0

Simbol nekog drugog Holivuda: Ćerka je se odrekla!

Holivud pamti malo glumica poput Beti Dejvis koja je tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka vodila rat protiv svemoćne filmske industrije u kojoj su šefovi studija bili bogovi, a glumci samo dobro plaćeni najamni radnici.

Mnogi drugi glumci koji bi se pobunili protiv sistema, brzo bi se našli na ulici, ali Bet je bila previše popularna da bi se studiji odrekli njenih usluga. Buran ljubavni život nije kontrolisala, a muškarce je nemilice koristila za svoje potrebe.

Od 1931, kad je debitovala pred kamerama, snimila je stotinak filmova, jedanaest puta bila je nominovana za Oskara, a dvaput ga je dobila.

Bet se u srednjoj školi isticala oholim držanjem i samosvešću. Bila je prava koketa, očarala je mnoge, između ostalih - Džordža Danhama, čiji otac je bio direktor firme "Standard Steel Motor Car" iz Bostona. Bet je bila oduševljena što joj piše ljubavna pisma i pati zbog nje, ali to je nije sprečavalo da pažnju poklanja i drugim momcima iz škole.

Ipak, karijera joj je bila važnija od ljubavi.

Posle uspeha u pozorišnim predstavama, Bet su pozvali u Holivud. Zapazio je producent Samjuel Goldvin i predložio joj da dođe na audiciju za film "Raffles". Ulogu nije dobila, ali je to nije obeshrabrilo: odlučila je da pričeka svoju drugu priliku. A kod kuće, situacija je bila sve teža: zdravstveno stanje njene sestre Bobi je bilo loše, a majka nije mogla da plaća lečenje i finansijski pomaže drugu ćerku. Otac ih je odavno napustio i oženio se drugi put.

Majka, koja je dotad uspešno upozoravala da nevinost čuva za brak, sve je više strahovala da će Bet u Holivudu popustiti pred iskušenjima, pa je savetovala da se uda. Najprikladniji kandidat učinio im se Ham Nelson, dobroćudan mladić s kojim je bila u vezi u Njujorku. Nagovorila je Bet da mu se ponovno javi, počeli su da se viđaju i on ju je, naravno, zaprosio.

Brzo joj je dosadio, pa je počela da ga vređa i ponižava. Nezadovoljna brakom, Bet se užasnula kad je početkom 1934. otkrila da je trudna.

Nije se dugo dvoumila šta da radi. Ilegalno je prekinula trudnoću, bojeći se samo da joj ne promakne uloga u filmu "Magla nad San Franciskom", koju je na kraju i dobila.

Put ka slavi

A onda je počela da dobija sve bolje uloge. Podredivši sve karijeri, osokoljena uspehom, od šefa studija Džeka Vornera zatražila je veće honorare i bolje scenarije. Sedam godina posle prvog susreta s rediteljem Vilijamom Vajlerom, kad je s prezirom odbio, Bet se na snimanju filma "Džezabel" (1938), ponovo našla u njegovom društvu.

Ali, umesto netrpeljivosti, između njih se rodila ljubav: Bet se zaljubila poput šiparice, ne shvatajući da je njemu to samo prolazna avantura. Ali, ne bez posledica – u januaru 1938, pred kraj snimanja filma, Bet je otkrila da je ponovo trudna. Ne rekavši ništa ni Vajleru, ni svom mužu Hamu Nelsonu, opet je abortirala. A kad je snimanje završeno, prekinula je s rediteljem. Međutim, iako to ni sebi nije htela da prizna, Vilijam Vajler je bio njena najveća ljubav.

Razočarana tom vezom, Bet je zaborav potražila u prolaznim avanturama.

Posle Vajlera, sredinom 1938, bacila se u zagrljaj milionera i filmskog reditelja Hauarda Hjuza, a dok je snimala film "Mračna pobeda", popustila je udvaranju svog partnera Džordža Brenta. U to doba i njen suprug je postao svestan kako njihov brak nema budućnosti. Razveli su se 1939. 

Zatim se, potpuno neočekivano za sve koji su je poznavali, 31. decembra 1940, udala za Farnsvorta. Međutim, brak je bio unapred osuđen na propast. Znajući da ga vara, Farnsvort se opijao i tukao je, a ona ga je ismejavala i varala kad god je bila u prilici. Do braka joj ionako nije bilo stalo jer je bila zaokupljena karijerom. 

Prgava diva

Kod kuće više nije imala problema s ljubomornim mužem jer je, nakon što je Farnsvort 1943. umro pod nerazjašnjenim okolnostima, bila i formalno slobodna. Posle kratke ljubavne afere s Luisom A. Rajlijem, imućnim njujorškim trgovcem nekretninama, koji je u to doba služio vojsku kao narednik, Bet Dejvis se, u 37. godini, zaljubila u mišićavog, sedam godina mlađeg Vilijama Granta Šerija, na službi u ratnoj mornarici, kojeg je upoznala dok je bio na odsustvu. U novembru 1945. postao joj je treći suprug.

Tokom petogodišnjeg braka, ispunjenog nasiljem i žestokim svađama, Bet je, u aprilu 1947, rodila kćerku Barbaru Dejvis Šeri. Roditeljske svađe ostavile su trajne posledice na Barbari, koja je posle njihovog razvoda izrasla u povučenu, stidljivu i nesigurnu devojčicu. Do razlaza došlo je 1950, tokom snimanja "Sve o Evi".I Šeri je saznao da ga žena vara pa je i on podneo zahtev za razvod braka. Da ipak nije bila reč o prolaznoj avanturi, Bet Dejvis i novi, ovoga puta Gari Meril dokazali su odlukom da nastave zajednički život: venčali su se 28. jula 1950. Ubrzo su usvojili devojčicu kojoj su dali ime Margo, a zatim i dečaka Majkla.

Bet se nadala da će se uz Merila najzad smiriti, ali joj se ni četvrti brak nije razlikovao od prethodnih. Uprkos svemu tome, u braku su izdržali deset godina, a Meril se nešto kasnije oženio ‘boginjom ljubavi’, glumicom Ritom Hejvort.

U to vreme, Bet je već izgubila status velike holivudske zvezde...

Rivalstvo veka

Međutim, tri meseca kasnije, 1962, Bet je, u pedeset četvrtoj još jednom zablistala na filmu. Prihvatila je ulogu u drami "Šta se dogodilo s Bejbi Džejn" o dve stare usamljene sestre, nekad slavne, a sada zaboravljene glumice.

Ogorčena i besna na Holivud, Bet Dejvis je postala autodestruktivna: pušila je četiri kutije cigareta na dan, doručkovala votku s đusom, u podne pila čašu votke s vodom, a u pet prelazila na viski s ledom.

Tek je nagrada za životno delo, koju joj je 1977. dodelio Američki filmski institut, podsetila producente na to kakva je Bet Dejvis glumica, koja je zaradila dovoljno para za bezbrižan život.

Međutim, u junu te godine otkrila je da ima rak dojke, pa je morala da napusti snimanje i hitno se podvrgne operaciji. To je bio početak njenih teškoća sa zdravljem.

Poslednje godine života Bet je provela putujući svetom, a u leto 1989. zbog širenja raka, potajno se podvrgla zračenju u Los Anđelesu. Umrla je 6. oktobra 1989, u 81. Šest dana kasnije sahranjena je u porodičnoj grobnici, pored majke i sestre, na holivudskom groblju "Forest Lawn Memorial Park".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati