Savremena žena

A. O.

30. 09. 2020. 17:34 0

Singl ili u paru: Šta je SKUPLJE?

Da li je finansijski lakši samački život ili u paru? Da li je skuplje uspešno održavati status singl devojke ili voditi porodičan život? Razgovarali smo sa nekoliko dama različitih iskustava i statusa.

Tamara je mlada žena koja godinama živi sama. Ušla je u tridesetu, nasledila stan od roditelja i kaže da svoje potrebe ispunjava bez problema od plate - koja je prosečna.

- Najviše trošim na hranu i dve mačke sa kojima živim. Uspem sve da rasporedim, ali ne i da uštedim. Imam svoj stan, sama plaćam račune, kad ste u paru jedino što je bolje što imate sa kim da nosite kese iz prodavnice - smatra naša sagovornica.

Život u paru podrazmeva podelu troškova i dve plate, ali ipak i veće prohteve, jer su naravno duplirani.

Maja trenutno živi sama, ali nije uvek bilo tako.

- Nisam potpuno bez ičije pomoći. Tu su nedeljni ručkovi, doture moji uvek neku teglu, punu šerpu. Dok sam bila kod njih to je bila potpuna razbibriga. Radila sam i tada i trošila samo na svoje hirove, restorane. A opet nikad nisam imala višak para. Mogla sam da štedim da sam tako htela, a sada to ne mogu - priča Maja, koja ima 33 godine i sama plaća račune, ratu kredita za stan, ali i hranu i odeću, a voli i gradska dešavanja.

Svaki izlazak joj, kako kaže, odnese po neku hiljadarku – za taksi, gorivo, frizuru, neku novu krpicu...

- Nevezano od statusa sve žene sigurno vole da imaju doterane nokte, frizuru, da nemaju izrastak i ne osećaju se na miris iz kuhinje. Da nisam sama bilo bi mi lakše jer bismo račune delili na pola, ali bi neki troškovi sigurno bili veći. Na primer, za hranu. Ali dobro, to je sve očekivano. Takođe, mnogo je potrebno kad dođu deca. Vidim prijatelje kako žive", priča ova Beograđanka.

Kad je živela sa dečkom, kako kaže, nije imala ništa više novca, jer su izlasci, putovanjam hrana koštali duplo.

"Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji", zaključila je.

Helena ima 36 godina, udata je i ima dvoje dece. I ona i muž su zaposleni.

- Naravno sve zavisi od primanja. Trošenje novca je ipak individualna stvar. Kad sam tek počela da živim u paru imali smo dovoljno, nismo se 'bahatili" ali uživali smo. Kad su stigla deca, promenili smo pioritete, ali opet sastavljamo kraj sa krajem. Sreća je da nemamo kredite.

Ipak, Helena priznaje, da više nema želju da izlađe na piće, nego kad hoće da se časti zove ženu za pomoć oko kućnih poslova i to joj je najveće zadovoljstvo.

- Mnogo manje nego pre trošimo na izlaske i druženja, ali imam troškove o kojima ranije nisam ni razmišljala. Tako da sam, čini mi se uvek na istom - kaže naša sagovornica.

Sve u svemu bilo da ste singl ili u paru trošenje je stvar afiniteta i dogovora. Treba kao i u svemu naći meru, pametno rasporediti, a i ne stezati previše kaiš jer može da pukne.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati